14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

In Gouda-Westergouwe is tweede archeologisch monument uit de prehistorie

Opnieuw een bijzondere vondst in Westergouwe. Daar lijkt namelijk een groot vis- en jachtkamp uit 5300 voor Christus te liggen. In 2010 werd hier al een eerste keer een deel van ontdekt. Tijdens archeologisch booronderzoek werd onlangs ontdekt dat er nog meer in de grond aanwezig is. Omdat in Nederland maar vier van dit soort vindplaatsen zijn, heeft het college van burgemeester en wethouders van Gouda besloten om de vindplaats aan te wijzen als gemeentelijk archeologisch monument.

Wethouder Thierry van Vugt (Cultuur en Erfgoed): “Dit is een prachtige vondst die misschien zelfs betekent dat Gouda’s nieuwste woonwijk Westergouwe ook de oudste bewoonde plek van Gouda is! We gaan er komende tijd voor zorgen dat inwoners van de wijk en daarbuiten die unieke cultuurhistorie ook echt kunnen beleven.”

Woningbouw Westergouwe gaat door

Hoewel de vindplek nu een archeologisch monument is, gaat de geplande woningbouw gewoon door. De vondst blijft namelijk diep in de grond. “Door de flinke diepteligging, de grondwaterstand en een afdekkend veenpakket zijn deze resten zeer goed bewaard gebleven,” vertelt Pieter Stoffels, Projectdirecteur Projectbureau Westergouwe.

Wethouder Ruimtelijke Ordening (Rogier Tetteroo): “We gaan ‘archeologievriendelijk’ bouwen. Zo kan er wel onderzoek gedaan worden in de grond, maar kunnen er ook gewoon woningen gebouwd worden en een weg worden aangelegd.”

Wetenschappelijk park

Om te zorgen dat de vondst voor onderzoekers toegankelijk is, wordt naar verwachting een deel van het gebied een soort wetenschappelijk park. Zo is en blijft het gebied voor archeologen in de toekomst toegankelijk als een bron voor nieuwe informatie. Ook inwoners moeten de archeologische waarde van het gebied in dit nieuwe park kunnen ervaren en beleven.

Om ook de Gouwenaars mee te laten genieten van deze bijzondere ontdekking kijkt de gemeente samen met Projectbureau Westergouwe wat daarvoor mogelijk is. Zij werken daarvoor aan een plan om de vondsten in de toekomst ‘beleefbaar te maken voor de wijk’. Hoe dat er precies uit gaat zien, is nu  nog niet bekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio