14.4 C
De Bilt

Voor Zuidelijk Stationsgebied Gouda is complete metamorfose afgerond

Na 3 jaar bouwen is het Zuidelijk Stationsgebied in Gouda opnieuw ingericht. 3 nieuwe fietsenstallingen, een nieuw busstation en een verbouwde stationshal zorgen ervoor dat reizigers makkelijker overstappen van de fiets op het openbaar vervoer. Met het nieuwe stationsplein en de heringerichte openbare ruimte is er nu een waardige entree naar de binnenstad gemaakt. Gemeente Gouda, ProRail, NS en provincie Zuid-Holland bewoners, wijkteam en bedrijven, maakten de transformatie van het gebied samen mogelijk.

Met het onthullen van de teruggeplaatste, historische beelden markeerden de bestuurders van Gouda, ProRail, NS en provincie Zuid-Holland het afronden van de werkzaamheden die van start gingen in het najaar van 2019. Het nieuwe stationsgebied geeft fietsers, wandelaars en openbaar vervoer meer ruimte. En door meer plek te bieden aan de vele fietsen in het gebied is het voor reizigers aantrekkelijker om de fiets te combineren met het openbaar vervoer.

Vernieuwde stationsgebied: openbaarvervoersknooppunt en de stadsentree zijn verbeterd

Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan: “Voor het zuidelijk stationsgebied was de opgave tweeledig, namelijk het verbeteren van het knooppunt voor openbaar vervoer en een mooiere stadsentree. Wij hebben de stad actief betrokken bij onze plannen. Er is samen met bewoners een compleet ontwerp gemaakt waarbij gebruik werd gemaakt van ideeën van het Bewonersinitiatief Zuidelijk Stationsgebied. Er is een compact, eigentijds busstation en een goede oplossing voor fietsparkeren gevonden. In totaal zijn er circa 3000 fietsparkeerplekken, verdeeld over 3 stallingen. Er is meer ruimte voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer en het gebied is autoluwer geworden. De 2 monumentale platanen zijn behouden en versterken de groene uitstraling van de omgeving.”

Wethouder Thierry van Vugt: “Het vernieuwde stationsgebied is nu een waardige stadsentree waarin bewoners en bezoekers zich welkom voelen in Gouda. Met een duidelijke route naar de binnenstad, een mooi Stationsplein en onder meer nieuwe horeca. Met het plaatsen van de 4 nieuwe beelden, is een mooi stukje cultuurhistorie toegevoegd. In het najaar wordt op het Stationsplein ook het Telepoort kunstwerk geplaatst, wat nog extra bijdraagt aan de ruimtelijke kwaliteit in het gebied. We zijn er trots op dat het gelukt is om samen met belanghebbenden een totaal plan te maken. En dat het draagvlak gedurende al die jaren is gebleven.”

Fiets en openbaar vervoer: een goede combinatie

“De provincie Zuid-Holland is een van de drukste provincies van ons land. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we de provincie bereikbaar en leefbaar houden. Daarom investeren we als provincie in goed openbaar vervoer en in goede fietsvoorzieningen. In heel Zuid-Holland komen er daarom in totaal zo’n 15.000 fietsparkeerplekken bij,” aldus gedeputeerde Zevenbergen. “Gouda ligt natuurlijk heel centraal in de provincie en met de trein zijn vrijwel alle steden in Zuid-Holland goed bereikbaar. Bovendien vertrekken vanaf station Gouda de R-Net-bus naar Schoonhoven en de R-Net-treinverbinding naar Alphen aan de Rijn.”

Waarnemend regiodirecteur Dimitri Kruik: “Voor ProRail stopt duurzame mobiliteit niet op een station. Wij vinden het ook belangrijk dat iedereen daar op een duurzame manier kan komen. Dagelijks fietsen ongeveer 600.000 mensen naar het station om daar de trein te pakken. Dat moet je natuurlijk goed faciliteren. In Gouda doen we dat nu met een mooie, zeer moderne fietsenstalling. Op deze manier hopen we het duurzame mobiliteit hier te stimuleren.”

“Station Gouda heeft een mooie upgrade gekregen. Ik ben trots op de samenwerking met alle partners die dit mede mogelijk gemaakt hebben,” zegt regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS. “Het station is een visitekaartje en de toegangspoort tot de stad. Dus wij vinden het heel belangrijk dat het station verbeterd is en het hele stationsgebied deze complete metamorfose heeft ondergaan. Reizigers kunnen de komende jaren weer gemakkelijk van deur-tot-deur reizen met dit vernieuwde station in Gouda.”

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio