32.2 C
De Bilt
zondag, 14 augustus 2022

Wordt Zuidplas Bijvriendelijkste gemeente?

De gemeente Zuidplas is een van de genomineerden in de Bijvriendelijkste Gemeente verkiezing, en mag zich wellicht vanaf 5 november een jaar lang de Bijvriendelijkste Gemeente noemen. Nederland Zoemt selecteerde drie gemeentes die voor deze titel in aanmerking komen: Zuidplas, Gouda en Almere. De genomineerden zetten zich bijzonder in om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Helft alle bijensoorten bedreigd

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Wethouder Schuurman trots op nominatie

“We zijn ontzettend trots op deze nominatie voor bijvriendelijkste Gemeente,” zegt wethouder Jan Willem Schuurman. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om de biodiversiteit in onze dorpen te verbeteren ten behoeve van insecten. Het moge duidelijk zijn dat we hier mee door blijven gaan. Daarnaast organiseren we activiteiten om aandacht te vragen voor de zorgelijke achteruitgang van het aantal insecten. Kortgeleden hebben we nog een succesvolle “bijenhotel challenge” georganiseerd en hebben we verspreid door onze gemeente tientallen extra bijenhotels kunnen plaatsen. Op deze manier proberen wij ons steentje bij te dragen aan weer een toename van het aantal insecten.”

Neemt Zuidplas het stokje over van Utrecht?

Op de landelijke Natuurwerkdag, 5 november, wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Deze gemeente neemt het stokje over van gemeente Utrecht, die deze titel een jaar lang met trots heeft gevoerd. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

Wat is een bijvriendelijke gemeente?

Een bijvriendelijke gemeente voldoet aan de criteria voor bijvriendelijk beheer, door onder andere te zorgen voor jaarrond bloeiende planten, bijvriendelijk bermbeheer en nestgelegenheid voor wilde bijen. De gemeente neemt haar inwoners hierin mee en legt uit wat mensen zelf kunnen doen om de leefomstandigheden van wilde bijen te verbeteren.

Over Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu, met als doel het structureel vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio