6.4 C
De Bilt

Van de bijstand naar een baan in de techniek

Stadskanaal In de afgelopen twee jaar heeft de samenwerking van GAP Academy en de gemeente goede resultaten gehaald op het gebied van techniekonderwijs en uitstroom van mensen uit de bijstand naar een betaalde baan in de technische sector. Dit samenwerken aan werk startte ruim vijf jaar geleden.

Dat heeft ertoe geleid dat inmiddels enkele tientallen mensen nu duurzaam inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Vanaf het begin is er een plezierige samenwerking tussen de gemeente en de GAP Academy met veel contact en korte lijnen. Wethouder Johan Hamster: “Ik ben blij met deze goede resultaten die we juist in samenwerking met ondernemers, overheid en de omgeving voor elkaar krijgen. Samen zorgen voor meer mensen van de bijstand naar een baan!”

Het verhaal van Walid

Het samenwerken aan werk is mooi te schetsen met een voorbeeld uit de praktijk. We stellen je graag een van onze GAP deelnemers voor: De 40-jarige Walid, vader van 4 kinderen, kwam via de gemeente Stadskanaal bij ons terecht. In zijn geboorteland Syrië was hij marmerspecialist. In Nederland heeft hij gedurende 5 maanden een voorschakeltraject tot assistent-schilder gevolgd bij de GAP Academy. Na het afronden van de opleiding ging Walid aan de slag bij een schildersbedrijf.

Bijstand

Omdat hij nog niet helemaal bekend was met de Nederlandse (arbeids-)cultuur heeft hij de eerste drie maanden gewerkt onder begeleiding van meester-schilder Leo, die hem de fijne kneepjes van het vak bijbracht en hem hielp met de Nederlandse gewoontes. Momenteel is Walid naar volle tevredenheid werkzaam bij De Onderhoudsgroep in Nieuw-Buinen. Ondertussen is hij ook bezig met het halen van zijn rijbewijs. De werk bus staat al voor hem klaar.

Resultaten

Uit de evaluatie van de afgelopen twee jaar blijkt dat er 98 techniektesten zijn uitgevoerd en van de 50 ingekochte Praktijk Assessment Techniek (PAT) zijn 46 uitgevoerd. Voor de projectperiode is nog één kwartaal te gaan en de verwachting is dat er nog meerdere kandidaten instromen in een PAT en/of voorschakeltraject. Op dit moment is ruim 57% van de deelnemers die aan een PAT deelneemt doorgestroomd naar een voorschakeltraject. Vanuit de gestarte voorschakeltrajecten zijn op dit moment al 41% van de deelnemers uitgestroomd naar een betaalde baan in de techniek. Momenteel is 37% van de deelnemers nog bezig met het voorschakeltraject. Ondanks de corona pandemie zullen er de komende maanden ook hiervan nog deelnemers uitstromen naar een betaalde baan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio