12.7 C
De Bilt

Brief aan verhuurders in Midden-Groningen over drugscriminaliteit

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn stuurt 389 verhuurders van woningen en bedrijfspanden in Midden-Groningen een brief over ondermijnende drugscriminaliteit. Verhuurders kunnen namelijk het slachtoffer worden van criminelen die er hennep telen of synthetische drugs willen produceren. De brief meldt welke signalen daarop kunnen wijzen en geeft tips aan verhuurders om drugscriminaliteit in hun huurpanden te voorkomen.

Deze brief vormt een onderdeel van de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: “Regelmatig ontdekt de politie een hennepkwekerij of een drugslab. Het is maatschappelijke winst als het lukt dat steeds minder criminelen erin slagen een pand te vinden dat voor drugscriminaliteit wordt misbruikt. Met een betrekkelijk eenvoudig middel als een informerende brief willen we verhuurders bewust maken van de risico’s die ze mogelijk lopen en hoe dat eigenlijk goed te voorkomen valt.”

Risico’s voor verhuurders

Het verhuren van een woning of bedrijfspand is niet zonder risico’s. Als een woning of bedrijfspand wordt gebruikt voor drugscriminaliteit, loopt de verhuurder de kans verantwoordelijk te worden gesteld voor eventuele schade. Ook als die nergens vanaf wist. Dat betekent dat de verhuurder mogelijk opdraait voor de kosten en schade aan het pand. Een hennepplantage of synthetisch drugslab in een pand zorgt vaak voor aanzienlijke schade die tot in de tienduizenden euro’s kan oplopen.

Denk aan doorgebroken muren, gaten in het dak, waterschade en brandschade. Ook moet de verhuurder in veel gevallen de kosten betalen van illegaal afgetapte elektriciteit en het opruimen van het pand. De huurder is meestal onvindbaar, waardoor de verhuurder voor de kosten opdraait.

Gemeente beleid

Het gemeentelijk beleid houdt in dat de burgemeester in het geval van drugscriminaliteit overgaat tot sluiting van het pand op grond van artikel 13b van de Opiumwet. Voor de leefbaarheid van de woonomgeving is het namelijk gewenst om het bewuste pand uit de criminele aandachtssfeer te halen. Bij een eerste overtreding wordt een drugspand meestal voor drie tot zes maanden gesloten. Het gevolg hiervan zijn misgelopen huurinkomsten en de aantasting van de goede naam van de verhuurder.

Voorkomen

Er zijn gelukkig verschillende methoden om problemen voor verhuurders te voorkomen. Van belang zijn bijvoorbeeld duidelijke afspraken op papier, een goede vaststelling van de identiteit, screening van de huurder, en de controle van de inkomsten en de bankafschriften van de huurder. Ook na het ingaan van de huur is het nodig dat de verhuurder regelmatig het pand bezoekt en alert blijft op mogelijke onregelmatigheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio