Brugliggers Kattenbrug geplaatst

Groningen – De Kattenbrug in Groningen krijgt eindelijk zijn vorm. Zeven brugliggers zijn dinsdag 9 november 2021 geplaatst tussen de beide landhoofden aan weerszijden van het Schuitendiep. Naast elkaar gelegd vormen ze samen het brugdek. De betrokken wethouders Van der Schaaf en Broeksma waren vanmorgen beiden ter plaatse. Een grote kraan hees de verschillende brugliggers één voor één op hun plaats. De komende maanden wordt gewerkt aan de afbouw. Naar verwachting medio februari rijden de bussen voor het eerst over de nieuwe brug.

Telekraan voor brugliggers

Aannemer Heijmans maakte voor het leggen van de brugliggers gebruik van een 700 tons telekraan. Er zijn onder de kraan maar liefst 48 houten schotten (384m2) geplaatst om de druk van de kraan te verspreiden naar de ondergrond. De liggers op hun beurt zijn 21,6 meter lang en wegen per stuk 56,6 ton. De liggers hebben een zeer unieke vorm. Enigszins gekromd lijken ze – met een beetje fantasie – op een kattenrug.

Landhoofden

Op het dunste gedeelte is de dikte slechts 40cm. Om het liggerdek straks stevig genoeg te maken voor het busverkeer wordt er naast langsvoorspanning ook dwarsvoorspanning toegepast. Dit zorgt ervoor dat de liggers in de dwarsrichting tegen elkaar aangeklemd worden. Dankzij de landhoofden aan de kopse zijde van de liggers worden deze uiteindelijk volledig ingeklemd.

Brug waarschijnlijk klaar in juni 2022

In de aankomende periode wordt de brug verder afgebouwd. Het gaat daarbij om: afbouwen landhoofden, afbouwen vleugelwanden, ophangen randelementen, plaatsen leuningwerk en asfalteren brugdek. In de directe omgeving wordt de kruising Gedempte Kattendiep/Schuitendiep heringericht. Ook wordt de verlaagde westelijke kade aangelegd en zal het groen worden gepland. Het gehele verblijfsgebied rond de Kattenbrug is naar verwachting rond juni 2022 klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nieuws uit deze regio

Advertentie

spot_img