9.6 C
De Bilt

Gemeente Eemsdelta helpt inwoners met energieker en langer thuis wonen

De gemeente Eemsdelta gaat aan de slag met Herstelgerichte Hulp. Op 12 mei tekende wethouder Meindert Joostens daarvoor een contract. Inwoners die voor dagelijkse ondersteuning bij de gemeente aankloppen, krijgen met Herstelgerichte Hulp de mogelijkheid om fitter oud te worden. De verwachting is dat zij hierdoor hun kwaliteit van leven zien toenemen, omdat ze zich thuis beter en langer zelfstandig kunnen redden. Eemsdelta wil al voor de zomer de eerste inwoners op deze manier helpen.

Krachtiger ouder worden

Samen met een fysiotherapeut wordt gekeken in hoeverre iemand de dagelijkse dingen nog zelf kan doen. Om langer zelfstandig thuis te wonen en leuke dingen in het leven te blijven doen, moet degene kunnen vertrouwen op de kracht van het lichaam. Denk daarbij aan de dagelijkse wandeling naar de supermarkt, het oppassen op kleinkinderen of het doen van lichte tuinwerkzaamheden. Maar ook het opstaan uit een lagere stoel kan moeite kosten. Herstelgerichte Hulp biedt specifieke ondersteuning en training om deze lichamelijke activiteiten langer te kunnen doen.

Voor wie is Herstelgerichte Hulp?

Herstelgerichte Hulp is voor inwoners die een beroep doen op hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Tijdens een intakegesprek wordt goed gekeken of het trainingsprogramma bij iemand past. Is dit niet het geval, dan zoeken gemeente en inwoner samen naar een passende oplossing.

Wethouder Meindert Joostens en Jeroen Laarhuis (HRC Powerful Ageing) tillen gezamenlijk een halter om de samenwerking tussen de gemeente en HRC te bekrachtigen
Wethouder Meindert Joostens en Jeroen Laarhuis (HRC Powerful Ageing) tillen gezamenlijk een halter om de samenwerking tussen de gemeente en HRC te bekrachtigen – Foto: gemeente Eemsdelta

Speciale doelen in Eemsdelta

Onder begeleiding van een fysiotherapeut trainen inwoners veertien weken aan voor hen speciale doelen. Wethouder Meindert Joostens: ‘Herstelgerichte Hulp richt zich op wat mensen zelf nog kunnen en willen bereiken. Na deze bijeenkomsten biedt de gemeente ook nog de mogelijkheid om te blijven oefenen. Door de trainingen worden niet alleen de spierkracht en het zelfvertrouwen van de deelnemers vergroot. Het zijn ook momenten voor het leggen van sociale contacten.’

Wmo

Gemeenten ondersteunen inwoners met een ziekte of beperking en ouderen die thuis wonen. Het doel is dat zij zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen en goed mee kunnen doen in de samenleving. Dit is geregeld in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Vragen?

Inwoners van Eemsdelta die vragen hebben, kunnen contact opnemen met Sociaal Plein Eemsdelta via telefoonnummer (0596) 63 90 10 of sociaalplein@eemsdelta.nl. Het Sociaal Plein is op werkdagen geopend tussen 08.30 en 12.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio