13.6 C
De Bilt

Eerste boom voor duurzaam park: feestje!

Groningen – Naast het nieuwe rangeerterrein bij Haren legt ProRail een park aan. Omwonenden krijgen er een wandelgebied bij. Het feestje van de eerste boom vierden we samen met kinderen van CBS De Borg. Hoe duurzaam wil je het hebben?

Enthousiaste kinderen

9 maart plantten we de eerste boom. Kinderen van groep 7 van De Borg zorgden ervoor dat dit een heel leuke gebeurtenis werd. Enthousiast groeven ze gaten en plantten de prille bomen. Graag wilden ze er ook een mooi bordje bij als herinnering. Jan Mulder (ProRail) beloofde daar natuurlijk aan mee te werken.

Geschiedenis van duizenden jaren

Tijdens de voorbereidingen voor de aanleg van de nieuwe sporen zijn er archeologische bodemonderzoeken gedaan. We vonden talloze sporen van duizenden jaren geschiedenis, zoals pijlpunten, vuurplaatsen en contouren van een boerderij. Een van de onderzoekers vertelde de schoolkinderen hoe lang hier al mensen wonen. In het ontwerp van het wandelpark houden we rekening met het archeologische karakter van het gebied.

Groene wandel omgeving

Het nieuwe opstelterrein is eigenlijk  een soort grote parkeerplaats voor treinen. We passen het zorgvuldig in de omgeving in: een grondwal zorgt voor een buffer tussen de woonomgeving van Haren en het opstelterrein met het daarachter gelegen bedrijventerrein Zuidoost. Het park dat naast het opstelterrein komt, zorgt voor een groene omgeving, waar mensen kunnen wandelen.

Veel veranderingen bij Groningen

Door het project Groningen Spoorzone verandert er veel in de stad Groningen en bij het nieuwe opstelterrein ‘De Vork’ in Haren Om ruimte te maken voor de veranderingen op station Groningen komt er een nieuw opstelterrein voor treinen bij ‘De Vork’ in Haren waar treinen ’s nachts en overdag, wanneer ze niet worden gebruikt voor de dienstregeling, worden opgesteld. Ook worden ze daar schoongemaakt en getankt.

Spoorplan Noord-Nederland

Deze spoorverbeteringen zijn onderdeel van een groter plan om het noorden beter bereikbaar te maken: dat is het doel van Spoorplan Noord-Nederland. Door Spoorplan Noord-Nederland nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad ontstaan. Meer op www.prorail.nl/spoorplannoordnederland.

 

Bron: ProRail

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio