31.4 C
De Bilt
vrijdag, 12 augustus 2022

Eringa ontvangt koning op nieuw station Eemshaven

Roodeschool – Wat een stralende dag! Mooi voor de ontvangst van de koning: hij opende woensdag 20 juni de spoorlijn Roodeschool – Eemshaven. ProRail directeur Pier Eringa heette hem persoonlijk welkom op het nieuwe station Eemshaven, dat pal naast de zee ligt en nu het noordelijkste station van Nederland is. Spontaan stelde hij de koning aan de aanwezige incidentenbestrijders (ICB) voor.

Zeldzaam

Het aanleggen van een nieuwe spoorlijn, dat is zeldzaam. En dan helemaal aan de bovenste rand van het land, met een nieuw station… Het is zo uniek dat de koning er speciaal voor is gekomen, met de trein. Ingestapt op het vernieuwde station Roodeschool – het oude station lag een paar honderd meter naar rechts – en over de nieuwe lijn naar Eemshaven. Op het station onthulde hij een plaquette als openingshandeling.

Bijzonder aangelegd

De laatste kilometers van de lijn zijn helemaal bijzonder. Die lopen namelijk buitendijks op een asfaltbaan (als ondergrond), uniek in Nederland. Als je uitstapt op Eemshaven hoef je dan ook alleen maar even de dijk op te lopen om de zee te zien. Met het doorrijden van de trein zijn de Eemshaven en het Duitse eiland Borkum beter bereikbaar met het openbaar vervoer. De dienstregeling van de trein en de veerboot zijn op elkaar afgestemd.

Samenwerking

Dit hele project is mogelijk gemaakt door: het Rijk, de provincie Groningen, AG EMS, ProRail, Arriva Nederland, Groningen Seaports, de gemeente Eemsmond, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen, de Kamer van Koophandel Noord en Interreg IV-A/ EFRO.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio