10 C
De Bilt

Geloosd restwater veroorzaakt vissterfte Boterdiep

Bedum – Door overstroming van een tank met wei in vermenging met restwater bij de locatie van FrieslandCampina in Bedum afgelopen woensdag, is het zuurstofgehalte in de nabijgelegen waterdoorloop gedaald met vissterfte als gevolg. De oorzaak wordt nog onderzocht.

Restwater na gebruik koelwater

De waterdoorloop wordt door FrieslandCampina gebruikt om water uit te onttrekken voor de inzet van koelwater. Na gebruik wordt dit koelwater als restwater weer geloosd op het Boterdiep. Door de vermenging van het water met wei bevat ook dit geloosde restwater een lage zuurstofgraad. Het zuurstofgebrek in het Boterdiep tussen Onderdendam en Groningen zorgt daarmee voor vissterfte op dit traject.

Eén van de geplaatste beluchtingsinstallaties – Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Maatregelen

Om de lage zuurstofgraad te verhogen, heeft het waterschap twee beluchtingsinstallaties in het Boterdiep geplaatst. Ook is een beluchtingsinstallatie in de met wei vermengde waterdoorloop gezet. Verder wordt het Boterdiep doorgespoeld. Hiermee wordt het water met het verlaagde zuurstofgehalte via het gemaal Stad en Lande in Groningen uiteindelijk afgevoerd naar de Waddenzee.

Boterdiep

FrieslandCampina loost het restwater op dit moment niet meer rechtstreeks op het Boterdiep, maar terug op de waterdoorloop. Er wordt gewerkt aan afsluiting van deze doorloop. Vervolgens wordt deze leeggepompt waarna het water via de zuivering van FrieslandCampina wordt afgevoerd. De dode vissen zullen worden geruimd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio