11.8 C
De Bilt

Gemeente Westerkwartier start met leer- en werkomgeving

De gemeente Westerkwartier wil een maatschappelijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van uitkeringsgerechtigden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en eigen buitendienstmedewerkers.  Hiervoor werkt de gemeente samen met Terra en Novatec aan een leer- en werkomgeving. Vandaag gaf wethouder Elly Pastoor hiervoor het officiële startsein in het bijzijn van de deelnemers en de directie van Terra en Novatec.

15 gemotiveerde personen in december gestart met een groenopleiding

In totaal zijn er 11 personen van de gemeente Westerkwartier, aangevuld met enkele andere kandidaten vanuit Terra van start gegaan. Het is een combinatieklas van MBO niveau 1 en MBO niveau 2 kandidaten. Met het volgen van deze opleiding en het behalen van de ‘proeve van bekwaamheid’ kunnen de kandidaten een erkend diploma behalen voor ‘assistent Plant en groene leefomgeving’ of  ‘medewerker hovenier’. Een diploma om trots op te zijn en wat helpt in hun verdere loopbaan of bij een vervolgopleiding.

Met deze praktijkopleiding worden kandidaten opgeleid tot vakmensen

Er is krapte op de arbeidsmarkt als het gaat om vakbekwaam personeel. Via deze praktijkopleidingen worden kandidaten opgeleid tot vakmensen. Voor de uitkeringsgerechtigden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan dat leiden tot een reguliere baan bij een reguliere werkgever. Dit is erg waardevol voor hun eigenwaarde, de krapte op de arbeidsmarkt en voor de maatschappij.

Het is een praktijkopleiding met veel lestijd in de openbare ruimte

Iedere vrijdag krijgen zij les vanuit de gemeentewerf in Leek. Dit kan bijvoorbeeld in een woonwijk zijn waar ze leren hoe beplanting gesnoeid moet worden. De docent werkt samen met een meewerkend voorman van de buitendienst. Zij leren leerlingen de basisvaardigheden van het groene vak. Naast de praktijklessen krijgen ze ook lessen rekenen en Nederlandse taal. Een jobcoach van Novatec begeleidt en ondersteunt een aantal kandidaten in leren en werken. 

Verdere uitwerking van de werk- en leeromgeving

Deze eerste aanzet is waardevol voor de samenwerking tussen de gemeente en Terra. Hierdoor leren zij elkaar beter kennen. Om de uitkeringsgerechtigden, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en eigen medewerkers breder te kunnen voorzien van ontwikkeling, geven we in 2022 de werk-/ leeromgeving verder vorm. Hierbij werkt de gemeente nauw samen met Novatec en Terra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio