9.2 C
De Bilt

Gemeenteraad Appingedam neemt met weemoed afscheid op 1 januari

Appingedam – Na eeuwenlang een zelfstandige gemeenteraad te hebben, gaat Appingedam op 1 januari 2021 op in de nieuwe gemeente Eemsdelta, samen met buurgemeenten Delfzijl en Loppersum. Met de woorden: “Ik heb op stain stoan. Ik heb joen wotter pruift, ’t is host op. Ik nim de leste slok. Kloar!! Gevolgd door een forse klap met de voorzittershamer heeft burgemeester Koos Wiersma de allerlaatste vergadering van de gemeenteraad van de zelfstandige gemeente Appingedam op 17 december 2020 afgesloten.

Gemeenteraad

De raadsvergadering vond plaats in de Nicolaïkerk omdat in de reguliere vergader locatie van de Damster raad, het Raadhuis, niet voldaan kon worden aan de 1,5 meter afstandsregel. De laatste vergadering was vanwege de coronamaatregelen niet voor publiek toegankelijk maar wel te volgen via een livestream.

Toespraak gemeenteraad door burgemeester Wiersma

Burgemeester Wiersma sprak in zijn toespraak over de sterke verbondenheid tussen de gemeente en haar inwoners, zoals deze sprekend verbeeld is in het wapen van de gemeente Appingedam. De pelikaan die zichzelf in de borst verwondt en met haar eigen bloed haar jongen voedt werd vergeleken met de natuurlijke verwevenheid tussen de gemeente en haar inwoners. ‘Inwoners die zich sterk verbonden voelen met Appingedam, die trots zijn op hun stad, die ongelooflijk actief zijn en veel activiteiten organiseren. Het is die kracht van de samenleving van Appingedam, die zo waardevol is.’

uc?id=16LhTJUUADk Y2zYwdyBDseIrClUViJE0
afscheid-gemeenteraad-KO-Hilbrand-Brantsma-Foto gemeente Appingedam

Koos Wiersma gaf aan dat die kracht niet verdwijnt met de aanstaande herindeling omdat de actieve mensen blijven. ‘Het is aan de nieuwe gemeente Eemsdelta, aan de nieuwe gemeenteraad, aan het nieuwe bestuur én aan de nieuwe organisatie om die kracht van de samenleving te blijven herkennen en om de verbinding ermee ook in de toekomst sterk en vruchtbaar te laten zijn.’

Ook de fractievoorzitters hielden een afscheidstoespraak.

Video met vier laatste burgemeesters van Appingedam

De drie voorlaatste burgemeesters Emme Groot (2000 – 2008), Rika Pot (2008 – 2017) en Anno Wietze Hiemstra (2017 – 2019) konden vanwege de coronamaatregelen niet bij de vergadering zijn, maar haalden in een eerder in Appingedam opgenomen video herinneringen op en gaven de gemeenteraad een boodschap mee. Burgemeester Koos Wiersma trad als gastheer op in de film en had aan het eind van de film een bericht voor de gemeenteraad.

https://www.youtube.com/watch?v=ubG41p9yxGk&feature=youtu.be

Stedenband met Aurich

Appingedam kreeg in 1327 bij de Upstalboom in Aurich de stadsrechten. Sinds 1989 heeft Appingedam een stedenband met Aurich. Burgemeester Horst Fedderman van Aurich sprak in een video over de historische band en de warme relatie met Appingedam.

Burgemeester Wiersma reikte negen Damster Munten  en vier draagpenningen uit aan de raadsleden en aan wethouder Annalies Usmany- Dallinga vanwege de verdiensten voor de samenleving van Appingedam.

Het vertrekkend raadslid Hilbrand Brantsma ontving behalve een Damster Munt, ook een Koninklijke Onderscheiding.

‘Het Annalies Usmany- Dallinga bankje’

Wethouder Annalies Usmany- Dallinga werd onderscheiden met een Damster Munt en een draagpenning. Daarnaast kreeg ze als afscheidscadeau ‘Het Annalies Usmany- Dallinga bankje’, dat geplaatst is op locatie De Eendracht. Het is het eerste straatmeubilair in het toekomstige woongebied.

Annalies Usmany was van 2002 tot 2006 raadslid en van 2006 tot 2020 wethouder. Daarmee is ze de langst zittende vrouwelijke wethouder in dezelfde gemeente. Vanaf het begin van haar periode als wethouder is ze bezig geweest met de ontwikkeling van locatie De Eendracht.

Nu 14 jaar later worden er woningen gebouwd. Koos Wiersma over het afscheidscadeau: ‘Annalies Usmany werkt al 18 jaar ten dienste van de inwoners van Appingedam. Ik heb grote waardering en respect voor haar enorme drive, enthousiasme en passie om het beste voor de inwoners te bewerkstelligen. De afgelopen jaren heeft ze zich enorm ingespannen voor de versterking van Opwierde-Zuid, het centrum en de sociaal- emotionele kant van de aardbevingsproblematiek. Projecten als Mijn Thuis-Mijn Verhaal en de aanpak van eenzaamheid met de Damster Coalitie heeft ze op de kaart gezet en daarnaast sleepte ze dit jaar ook nog de publieksprijs van de prestigieuze nationale Erfgoedprijs in de wacht. De onderscheidingen en het cadeau zijn meer dan verdiend.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio