2.4 C
De Bilt

Gesprek gemeente en FNV over ziekenhuisvervoer WMO afgebroken

Hoogezand – Het overleg op 22 november tussen de gemeente Midden-Groningen, verschillende taxichauffeurs en de FNV over het ziekenhuisvervoer is door de FNV afgebroken. Op 18 oktober hebben de FNV en de taxichauffeurs aan wethouder Jan Jakob Boersma een open brief overhandigd waarin zij hun zorgen hebben geuit over het voorgenomen besluit van de gemeente om het vervoer naar het ziekenhuis door vrijwilligers uit te voeren.  Dit vormde de aanleiding voor het nadere gesprek.

Wethouder Jan Jakob Boersma is teleurgesteld over het afbreken van het gesprek: “Op 1 januari 2019 zal er niets veranderen aan het ziekenhuisvervoer. De gemeente heeft echter minder geld te besteden in het sociaal domein en we willen tegelijkertijd de kwaliteit en laagdrempeligheid van het vervoer behouden. We zijn daarom genoodzaakt om te zoeken naar oplossingen. Vrijwilligersvervoer is daar een voorbeeld van. We maken daarbij gebruik van goede ervaringen in andere gemeenten. Wij zijn in overleg met vrijwilligersorganisaties hierover. Dit overleg kost meer tijd dan vooraf ingeschat. Bij dit proces wil ik graag de FNV aanhaken. Het is belangrijk voor onze inwoners om de tijd te nemen om tot een voor hen duidelijk verhaal te komen hoe zij naar het ziekenhuis kunnen gaan.”

Eerbiediging contracten en regelgeving

Het college heeft de verantwoordelijkheid om verschillende belangen (bijvoorbeeld de financiële noodzaak, de belangen van vrijwilligers en de werkgelegenheid) goed te wegen en heeft daar meer tijd voor nodig dan eerst ingeschat, naar verwachting niet eerder dan de zomer van 2019. De mogelijke besparing richt zich op vervoer van en naar het ziekenhuis.

In principe betaalt een inwoner zelf voor het ziekenvervoer per (eigen) auto of openbaar vervoer. In sommige situaties kan iemand hiervoor wel een vergoeding krijgen van de zorgverzekering. De gemeente wil kijken of het mogelijk is om het ziekenvervoer anders in te richten, bijvoorbeeld met vrijwilligersinzet. In de voormalige gemeente Slochteren werkt dit concept al naar tevredenheid van de inwoners. Hoe de afweging ook uitvalt: de gemeente Midden-Groningen houdt zich aan de geldende regelgeving en de langlopende contractafspraken zoals deze zijn gemaakt met de Gemeenschappelijke Regeling Publiek Vervoer en taxibedrijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio