12.8 C
De Bilt

Kom naar de Grote Markt en de Martinikerk in Groningen op Dag van de Nationale Archeologie

Duik in het verleden van de Grote Markt of luister mee in de Martinikerk op de dag van de Nationale Archeologie op zaterdag 17 juni 2023. In Groningen worden diverse activiteiten georganiseerd. Wethouder Rik van Niejenhuis geeft om 10.00 uur het startschot voor opgravingen op de Grote Markt. Het complete programma vind je via www.archeologiedagen.nl/programma

Graaf jouw Grote Markt op

Altijd al aan de slag willen gaan als echte archeoloog? Stroop je mouwen op en speur mee op de Grote Markt in Groningen. Aannemingsbedrijf Avitec infra & milieu en de archeologen van Ingenieursbureau MUG werken in opdracht van de Gemeente Groningen aan de herinrichting van de Grote Markt. Nieuwe stenen, nieuwe waterelementen en nieuwe bomen. Veel graafwerk en dus veel archeologische opgravingen.

Nu is er de kans om binnen de bouwhekken – voor kinderen vanaf een jaar of 4 – zelf de mooiste eeuwenoude vondsten te doen in grond van de Grote Markt. Daar hopen we mooie topvondsten te vinden en te laten zien. Om 10.00 uur geeft bouw- en archeologiewethouder Rik van Niejenhuis met zijn kinderen het startschot voor deze opgravingen.

Vondst tijdens de opgraving
Vondst tijdens de opgraving – Foto: gemeente Groningen

Alles elektrisch

De machines van Avitec zijn zoveel mogelijk fossiel-vrij en draaien op stroom uit enorme batterijen. Zie en leer hoe modern bouwen aan de weg in z’n werk gaat. Loop mee tijdens deze rondleiding over de Grote Markt met de uitvoerder die alle ins and outs vertelt. En probeer op de elektrische minikraan een parcours af te leggen zonder de tennisballen te raken.

Lezingen

‘Van alle markten thuis’, dat is het thema van de serie lezingen die je deze dag kan bijwonen. Aansluitend bij de opgravingen op de Grote Markt, worden in het schip van de Martinikerk drie voordrachten gehouden.

  1. Jasper Huis in ’t Veld, archeoloog bij RAAP Archeologisch adviesbureau, vertelt over de resultaten van de archeologische opgravingen aan de Grote markt-oostzijde, waar nu de Nieuwe Markt ligt en het Forum staat. (11.15 – 11.45 uur)
  2. Gert Kortekaas, gemeentelijk archeoloog, vertelt over de opgravingen die nu plaatsvinden op de Grote Markt en die aansluiten bij eerder onderzoek onder de Martinikerk, het Martinikerkhof en de rest van de binnenstad. (12.00 – 12.30 uur)
  3. Bert Tuin, historicus en archeoloog bij ArcheoInzicht, vertelt over de oorsprong van de Vismarkt. (12.45-13.15 uur)

Wandel door het Groningse verleden

Wandel het verleden van Groningen in met de nieuwe archeologische stadswandeling van Antea Group Walks. Hier kom je te weten welke mooie archeologische vondsten er gedaan zijn in de binnenstad van Groningen. Een van die bijzondere vondsten, een zogenaamde Hanzeschotel, is in Museum aan de A te bekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio