8.8 C
De Bilt

Heerenveense begroting: samen verantwoord keuzes maken

Heerenveen – Het college van Heerenveen vraagt de gemeenteraad op 9 november in te stemmen met de Themabegroting 2021. De begroting heeft voor het jaar 2021 een positief resultaat van bijna € 1,2 miljoen. Wethouder financiën Hedwich Rinkes: “De begroting is voor het jaar 2021 op orde. De komende periode benutten we om samen met de gemeenteraad te zoeken naar een structurele financiële basis waardoor we risico’s op kunnen vangen én kunnen investeren in onze ambities”.

Financieel herstel Heerenveen

De begroting staat met name in het teken van het oplossen van de financiële fouten die afgelopen zomer zijn ontdekt. Toen kwam de gemeente erachter dat er structureel € 2 miljoen minder geld beschikbaar is dan gedacht.

In afstemming met de gemeenteraad is gekozen voor de volgende aanpak:

  • De structurele exploitatieruimte inzetten;
  • De aangehouden investeringen uit de investeringsagenda niet uitvoeren;
  • Verduurzaming gemeentelijke gebouwen uitstellen.

Ruimte gevonden op begroting

Door deze aanpak is er voor 2021 € 1,1 miljoen en voor de jaren daarna € 1,8 miljoen ruimte gevonden. Hiermee is er voldoende dekking gevonden voor 2021. Vanuit het Rijk is daarnaast eenmalig een extra bijdrage van € 850.000 vrijgemaakt voor de jeugdzorg. Hierdoor valt ook het tekort in 2022 nog mee.

Met de gemeenteraad is afgesproken dat de uitkomsten van de begroting in lijn moeten zijn met de eerder vastgestelde perspectiefnota. Voor de jaren 2023 en 2024 hebben we het weerstandsvermogen gebruikt om dit te bereiken. De stand van het weerstandsvermogen is per 1 januari 2021 ruim € 21 miljoen.

 2021202220232024
Uitkomsten begroting 2021-2024 (x1.000)1.153-10-762-778

Wethouder Rinkes: “We hebben ruimte gevonden om aan de slag te gaan met onze ambities zonder dat de lasten voor onze inwoners en ondernemers verhoogd worden. We gaan onder andere investeren in duurzame projecten, het veenweidegebied en de aanpak van onze vitale kernen Akkrum, Jubbega en het centrum.”

Samen verantwoorde keuzes maken

Nog dit jaar geeft de gemeenteraad van Heerenveen opdracht aan een extern onderzoeksbureau om na te gaan op welke wijze de gemeente het proces rondom de begroting kan verbeteren. De aanbevelingen die zij geven vormen de basis voor de perspectiefnota 2021. Daarnaast gaan gemeenteraad, college en organisatie samen aan de slag met de strategische agenda en investeringsagenda.

Wethouder Rinkes: “Samen met de gemeenteraad gaan we verantwoorde keuzes maken om de gemeente Heerenveen een stabiele financiële toekomst te geven waar risico’s opgevangen kunnen worden én ambities worden waargemaakt”.

Tot slot

Op 29 oktober komt de begroting aan de orde in de commissie AZ. Op 9 november spreekt de gemeenteraad van Heerenveen over de begroting. Hierdoor is het mogelijk de begroting op tijd aan te leveren bij de provincie Fryslân.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio