14.4 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Toekomstige huisvesting gemeente Het Hogeland

In 2021 heeft de raad opdracht gegeven om voorstellen te doen voor de huisvesting van de organisatie van de gemeente Het Hogeland. Hierbij heeft de gemeente onderzocht of ze haar personeel en bestuur op termijn beter en efficiënter kan huisvesten. Naar aanleiding van dit onderzoek stelt het college aan de raad voor om te kiezen voor volledige nieuwbouw op een centrale plek in de gemeente (omgeving Winsum – Baflo – Warffum).

In het nieuwe gemeentehuis kan de binnendienst worden gehuisvest. Onderzocht wordt nog of onderdelen van de buitendienst daarbij kunnen aansluiten. Als de raad in februari 2023 een keuze maakt voor deze of één van de andere onderzochte mogelijkheden, start de ontwerpfase.

Verschillende mogelijkheden huisvesting onderzocht

Een projectgroep heeft de verschillende mogelijkheden voor huisvesting van de gemeente onderzocht. In dit onderzoek zijn verschillende mogelijkheden uitgewerkt en vergeleken met de huidige huisvesting. Er is bijvoorbeeld gekeken naar de bereikbaarheid en de dienstverlening voor inwoners, een betere manier van samenwerken tussen de verschillende afdelingen van de gemeente en de invloed van thuiswerken op de ruimte die nodig is. Ook de kosten van de verschillende mogelijkheden spelen een belangrijke rol.

Waarom een nieuw gemeentehuis?

De huidige drie werklocaties Winsum, Leens en Uithuizen voldoen bouwtechnisch en qua duurzaamheid niet meer aan de eisen van deze tijd. De gemeente wil een goede werkgever zijn die de medewerkers een inspirerende werkplek biedt die optimaal is ingericht om het nieuwe ‘hybride werken’ mogelijk te maken. Een nieuwe gemeentelocatie biedt ook kansen om een betere samenwerking tussen binnen- en buitendienst te realiseren en deels te integreren. Een nieuw gemeentehuis is ook een ‘Huis van de Democratie’, waar inwoners, raad, bestuur en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten.

Waarom in het gebied Winsum – Baflo – Warffum?

Een nieuw gemeentehuis ligt logischerwijs centraal in de gemeente. Het gebied Winsum – Baflo – Warffum ligt geografisch centraal in de gemeente. Een voorstudie laat zien dat in dat geval 85 procent van de inwoners binnen 15 minuten het gemeentehuis per auto kan bereiken. Voor de medewerkers en de inwoners is het ook van belang dat de toekomstige huisvesting goed te bereiken is met het openbaar vervoer en de fiets. Als de raad kiest voor nieuwbouw, dan wordt de exacte locatie voor het nieuwe gemeentehuis op een later moment door college en raad bepaald.

Waar wordt het nieuwe gemeentehuis van betaald?

De raad heeft eerder besloten dat de kosten voor de toekomstige huisvesting van de organisatie niet hoger mogen zijn dan de huidige kosten voor huisvesting van de organisatie. Uit ramingen blijkt dat de kosten en investeringen voor een nieuw, duurzaam en toekomstbestendig gemeentehuis passen binnen de huidige beschikbare budgetten voor huisvesting.

Hoe gaat het verder?

Op 1 februari maakt de raad een keuze voor nieuwbouw of één van de andere onderzochte mogelijkheden. Daarna geeft het college een vervolgopdracht voor een locatieonderzoek en het opstellen van een plan van eisen. Deze worden vertaald in een ontwerp voor het toekomstige gemeentehuis, waarover de raad zich eind 2023 zal buigen. In 2024 start de realisatie en wordt krediet aan de raad gevraagd.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio