16.1 C
De Bilt

JongGOUD Eemsdelta: nieuwe naam van Kindvriendelijk Eemsdelta

Delfzijl – JongGOUD Eemsdelta. Dat is de naam die voortaan gebruikt wordt bij initiatieven voor een kindvriendelijk Eemsdelta. Dit maakte YouTuber Kalvijn 4 maart bekend tijdens een feestelijk evenement in de sporthal van de Brede School Noord in Delfzijl. Kalvijn, opgegroeid in de regio Eemsdelta, onthulde in een vlog de namen van de kinderen die het winnende logo en de naam hebben bedacht.

Ontwerpwedstrijd levert JongGOUD op

De afgelopen maanden zijn vijf workshops voor kinderen georganiseerd om een ontwerp te maken. Dit heeft geleid tot 115 inzendingen voor een naam en logo. In november is de winnende tekening en een pakkende naam gekozen, waarbij de jeugd uiteraard de beslissende stem had! De tekening is door studio VanBos omgezet naar een logo met de naam die voortaan wordt gebruikt. Kindvriendelijk Eemsdelta wordt JongGOUD Eemsdelta.

Kindvriendelijk

Carlijn Buikema nam deel aan de workshop in het jongerencentrum van Delfzijl. Haar tekening is de basis voor het nieuwe logo. Milan Bos en Alex van der Schuur bedachten samen de naam. Het drietal ontving uit handen van burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl een gesigneerd exemplaar van de autobiografie van Kalvijn. Burgemeester Beukema benadrukte het belang van een kindvriendelijke gemeente: ‘Kindvriendelijk zijn doen we samen. We doen als gemeenten ons best om naar de stem van de kinderen te luisteren wanneer we beslissingen nemen die hen aangaan’.

Diverse activiteiten

Na afloop van de bekendmaking leefden de kinderen zich uit met onder meer muziek van de rijdende popschool, een virtual reality experience, springkussens, een bootcamp en er werd een gezamenlijk schilderij gemaakt. Ook was er een meet- and- greet met de aanwezige bestuurders van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Veilig en gezond opgroeien

De gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum hebben gezamenlijk nieuw jeugdbeleid vastgesteld. Dat heeft de titel Kansrijk Opgroeien meegekregen. Hieraan gekoppeld is het streven om een kindvriendelijke gemeente Eemsdelta te worden. Op basis van het VN verdrag voor de Rechten van het Kind promoot UNICEF wereldwijd het Child Friendly Cities Initiative. De drie gemeenten sluiten zich hierbij aan. Het doel van dit initiatief is dat overheden alles in het werk stellen om kinderen veilig en gezond op te laten groeien. Het is ook een netwerk dat gemeenten, lokale organisaties, professionals en kinderen samenbrengt om steden en dorpen kindvriendelijker te maken. Na de inspirerende lezingen vorig jaar in Appingedam en Delfzijl van ambassadeur Andy Loyd van Childfriendly City Leeds zijn er inmiddels twee werkgroepen met kinderen, jongeren en volwassenen gevormd. Ze gaan zich onder meer bezig houden met het bevorderen van buitenspelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio