1.5 C
De Bilt

Koeienoversteekplaats verbetert de verkeersveiligheid in Rottum

Sinds half juli hebben we de eerste koeienoversteekplaats in de gemeente Het Hogeland aan de Knolweg in Rottum bij de familie Oudman. De koeien maken al dankbaar gebruik van de mogelijkheid om zelfstandig de weg over te steken en vanuit de wei naar de melkrobot te gaan als ze dat willen. Ze doen dit het meest in de ochtend en het begin van de middag.

Freerk Oudman: “Weidegang vervult een sleutelrol als het gaat om duurzame melkveehouderij in Nederland. Het heeft veel voordelen voor allereerst de koe, maar ook de melkveehouder, de maatschappij en het milieu. We zijn blij dat de gemeente en ook de provincie dit onderkennen en deze koeienoversteekplaats mede mogelijk hebben gemaakt waardoor we ondanks het robot melken toch eenvoudig de koeien meer kunnen weiden”.

Wethouder Stefan van Keijzerswaard en Freerk Oudman bij de oversteekplaats
Wethouder Stefan van Keijzerswaard en Freerk Oudman bij de oversteekplaats – Foto: gemeente Het Hogeland

Met koeienoversteekplaats komen paar dingen bij elkaar

Wethouder Stefan van Keijzerswaard kwam een kijkje nemen: “Met deze oplossing komen een paar dingen mooi bij elkaar. De verkeersveiligheid is goed geregeld en de stukken grond van de boer zijn met elkaar verbonden, wat zijn werk makkelijker maakt. En verder vind ik het vooral mooi om te zien dat de koeien genieten van deze oversteekplaats en zo zelf kunnen bepalen wanneer ze gemolken willen worden of willen grazen. Dat is positief voor het welzijn van de dieren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio