12.3 C
De Bilt

Maairobots vervangen trekkers op sportvelden in Midden-Groningen

De gemeente Midden-Groningen gaat sportvelden duurzaam en efficiënt maaien en beregenen met maairobots. Begin september beginnen de voorbereidingen voor het inzetten van robotmaaiers op elf sportparken in de gemeente Midden-Groningen. Tegelijkertijd starten ook de werkzaamheden om automatische beregeningssystemen in de sportvelden aan te leggen.  

Maairobots

“De inzet van robotmaaiers en automatische beregening zijn een behoorlijke verbetering voor onze sportparken. De maairobots zullen de velden continu bijhouden. Dat scheelt niet alleen werk, maar zorgt er ook voor dat we minder hoeven bemesten en geen chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Bovendien zijn de robotmaaiers veel lichter dan de trekkers die de velden nu maaien, waardoor de kans op schade aan een veld veel kleiner is. Een echte win-win situatie.” zo vertelt Erik Drenth, wethouder sport van de gemeente Midden-Groningen.

Gras blijft liggen

De robots maaien continu waarbij het afgemaaide gras blijft liggen. Zo zorgen de robotmaaiers voor een dichte en stevige grasmat. Door deze manier van maaien hoeven de grasvelden minder te worden bemest en heeft onkruid minder kans. De nieuwe aanpak past bij de duurzame ambities van Midden-Groningen. De maaiers werken automatisch en houden rekening met tijden waarin de sportvelden in gebruik zijn.

Inzet na goed verlopen test

De gemeente heeft gekozen voor de inzet van robotmaaiers op alle sportparken na een goed verlopen test op de velden van V.V. SGV Schildwolde. Vanaf 1 september starten ook de werkzaamheden voor de automatische beregeningssystemen. De gemeente maakt ook hier een flinke stap naar meer duurzaamheid.  Door vocht beter te reguleren en op maat te kunnen beregenen zal er minder water verbruikt worden. Voor het nieuwe beregeningssysteem worden leidingen in het veld ingesneden. Het systeem wordt op afstand bediend. Binnen 3 jaar zijn alle sportvelden van dit systeem voorzien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio