10.6 C
De Bilt

Monumenten in de gemeente Leek

Leek – Tijdens Open Monumentendag kunnen in de gemeente Leek op zaterdag 8 september 2018 tussen 10.00 en 17.00 uur zes verschillende monumenten gratis worden bezichtigd.

De molen Eben Haëzer

In Enumatil is de molen Eben Haëzer te bezichtigen. Bij gunstige wind zal de molen draaien en vanaf de trans hebben bezoekers een prachtig uitzicht over het dorp, waar op die dag weer tal van “struun”activiteiten te beleven zijn.

Middeleeuwse kerk

De beroemde Middeleeuwse kerk van Midwolde staat bekend om zijn rijke museale interieur, dank zij de bewoners van landgoed Nienoord die deze kerk tot de hunne maakte. De bijzondere marmeren graftombe, de rijke herenbank, de rouwborden en het glas-in-lood-raam roepen altijd weer bewondering op.

De fraai in het centrum gelegen kerk van Tolbert heeft een prachtig orgel van Van Oeckelen en een onlangs gerestaureerd kabinetorgel van H.H. Hess. In de kerk worden regelmatig exposities en concerten georganiseerd.

Oudheidkamer Fredewalda in de CazemierBoerderij te Tolbert is bekend om zijn maquette van het dorp naar de situatie rond 1925. Het heeft als extra de tentoonstelling “Natuur verbeeld(t)” met schilderijen van Joke Klaveringa uit Nietap en beelden en objecten van Sjouktje Oosterhof uit Tolbert. Verder is daar een fraai stukje huisvlijt te zien: een miniatuur-kermis, gemaakt door Tinus Jager uit Niekerk.

De kerk op De Dam in Leek is ook open en daar is onder meer een indrukwekkend familiewapen te zien dat ook gerelateerd is aan de bewoners van de borg Nienoord.

Museum Nienoord

Museum Nienoord speelt in op het landelijke thema “In Europa” door achtergrondinformatie te verstrekken over het bijzondere tuinhuisje, dat door rondtrekkende Italiaanse kunstenaars met exotische schelpen werd bekleed en geworden is tot schelpengrot. De tuin en schelpengrot zijn gratis te bezoeken; wil men ook de tentoonstelling “Rien Poortvliet, tussen koetsen en kabouters” of andere onderdelen van Museum Nienoord bekijken, dan is de normale entreeprijs verschuldigd (museumkaart geldig).

Door omstandigheden is dit jaar de kerk van Lettelbert niet van binnen te bekijken.

Bij de deelnemende monumenten is gratis een boekje met achtergrondinformatie en (fiets)route verkrijgbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio