7.7 C
De Bilt

OBS De Nijenoert winnaar Leerlingenexcursie 2018

Leek – Groep 8a van OBS De Nijenoert is de winnaar van de opdrachtentest Leerlingenexcursie 2018 van de gemeente Leek. Burgemeester Hoekstra reikt de wisselbeker met de bijbehorende geldprijs van € 100,00 uit op de school op donderdag 5 juli 2018 om 14.50 uur. De leerlingen van groep 8 mogen zelf kiezen waaraan het geld wordt besteed.

Brandweer en gemeente

De Leerlingenexcursie bestaat uit een rondleiding bij de brandweer en een opdrachtenwedstrijd met allerlei vragen over de gemeente. Voorafgaand aan het bezoek aan het gemeentehuis verzorgt een raadslid een gastles op school en wordt op school een lesbrief besproken. Ook vullen de leerlingen een checklist in om te ervaren hoe brandveilig de eigen woning is.

Winnaars

De leerlingen van groep 8a van OBS De Nijenoert uit Leek hebben de opdrachtenwedstijd gewonnen. Zij kwamen met 64 van de 71,5 punten als beste uit de bus, op de voet gevolgd door de leerlingen van groep 8 van de CBS Van Panhuys met 61,5 punten en groep 8b van OBS De Nijenoert met 60 punten.

Leerlingenraadsvergadering

Ook de leerlingenraadsvergadering maakte weer onderdeel uit van het programma. De leerlingenraad bestaat uit een afvaardiging van leerlingen van alle deelnemende basisscholen. Op donderdag 14 juni 2018 vond deze vergadering plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Leek. In het kader van de bestrijding van kinderarmoede konden leerlingen van de basisscholen voorstellen indienen. De raad heeft hiervoor een budget van € 5.000,00 beschikbaar gesteld. De scholen hebben in ruime mate ideeën voor voorstellen ingediend. De leerlingenraad heeft gekozen voor het voorstel naar het idee van GBS De Springplank uit Leek. Het gekozen voorstel houdt in dat de gemeente verjaardagsdozen aanschaft voor kinderen uit gezinnen die geen verjaardagsfeestje kunnen betalen. Met de inhoud van deze dozen kunnen ook zij hun verjaardag op een leuke manier vieren.

Mercedes Prinsen

De leerlingenraadsvergadering stond onder leiding van het D66 raadslid Mercedes Prinsen. Namens het college van burgemeester en wethouders waren de wethouders Hans Morssink en Ben Plandsoen bij de vergadering aanwezig. Na het agendapunt over de voorstellen, werden de leerlingen in de gelegenheid gesteld vragen te stellen aan de beide politici. Van deze mogelijkheid werd gretig gebruikgemaakt.

burgerschapsbevordering

De activiteit leerlingenexcursie valt onder de burgerschapsbevordering en geeft kinderen democratisch inzicht. Door het bezoek aan het gemeentehuis en het maken van de opdrachten, komen de leerlingen meer te weten over wat een gemeente doet en voor welke zaken ze bij een gemeente terecht kunnen. Mogelijk wekt het hun interesse voor de politiek of een taak bij het brandweerkorps.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio