13.1 C
De Bilt

Burgemeester heet Oekraïense vluchtelingen welkom in De Poort

Bijna 80 Oekraïense vluchtelingen zijn afgelopen weken verhuisd van de opvanglocatie in Muntendam naar de nieuwe opvanglocatie in Hoogezand. Burgemeester Adriaan Hoogendoorn heette hen op zaterdag 18 mei van harte welkom in De Poort aan de Kerkstraat 2. De gemeente kocht en verbouwde het pand voor de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op zaterdag 1 juni van 10.00 – 12.00 uur openen de Oekraïense vluchtelingen de deuren voor een open dag. Wie een kijkje wil nemen hoe ze daar wonen en leven, is dan van harte welkom.

“De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een plek waar deze bewoners, die veel hebben meegemaakt, zo ver van huis een veilig thuis kunnen creëren. Ze zijn ontzettend dankbaar dat ze op deze nieuwe locatie in Midden-Groningen kunnen blijven wonen en werken. En dat hun kinderen hier veilig naar school kunnen.”, aldus burgemeester Hoogendoorn.

Verbouwing en aankoop pand voor opvang Oekraïners

Sinds maart 2022 zijn er 3 opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Midden-Groningen, waar 284 Oekraïense vluchtelingen wonen. Omdat de oorlog in Oekraïne nog niet ten einde is, nam de gemeente in het najaar van 2023 de opvanglocaties onder de loep. De locatie in het voormalig gemeentehuis in Muntendam wordt op termijn gesloten, omdat op die plek het centrum van Muntendam wordt vernieuwd. De locatie Astronautenlaan in Hoogezand (voormalig schoolgebouw) en het voormalige gemeentehuis in Slochteren zijn verbouwd, zodat die ook geschikt zijn voor opvang voor langere termijn. De gemeente kocht het pand De Poort (Kerkstraat 2) in Hoogezand. Dit pand is verbouwd, zodat daar nu ruimte is voor 80 Oekraïense vluchtelingen.

Opvang Oekraïense vluchtelingen

De Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne, waarin is vastgelegd dat Oekraïners recht hebben op opvang, medische zorg en onderwijs, is verlengd tot 4 maart 2025. Anders dan bij de opvang van asielzoekers (buiten Europa), is de gemeente verantwoordelijk hiervoor. De kosten van de opvang(locaties) van Oekraïense vluchtelingen worden door de Rijksoverheid aan de gemeente vergoed. Oekraïense vluchtelingen mogen in tegenstelling tot asielzoekers aan het werk en de kinderen gaan naar school in de gemeente. De gemeente Midden-Groningen levert op dit moment een bijdrage aan de bestuursovereenkomst met de tien Groninger gemeenten door ruimte te bieden aan 284 bewoners, op de volgende locaties:

  • 80 in Hoogezand (De Poort, Kerkstraat 2)
  • 124 in Slochteren (Hoofdweg 10a)
  • 80 in Hoogezand (Astronautenlaan 33)

Vanwege een extra taakstelling voor de provincie worden vanaf 1 juni in Muntendam nog 80 plekken aangeboden voor 9 tot maximaal 12 maanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio