19.6 C
De Bilt

Overeenkomst getekend voor Coulissen, een bijzonder project in Oostindie Leek

Gemeente Westerkwartier heeft woensdag 22 mei een overeenkomst getekend met KUUBhttps://www.kuub.info/ uit Groningen en met VDM Woningen uit Drogeham voor Buurtschap Coulissen in Leek. Dit betekent, dat het ontwikkeltraject van deze kleinschalige woonbuurt voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) in de wijk Oostindie is afgerond. En dat de bouw van de woningen kan beginnen in september van dit jaar.

Wethouder Woningbouw Hans Haze: “Wij zijn trots dat wij dit mooie voorbeeld van CPO een plek kunnen geven in het Westerkwartier. Bij het maken van het stedenbouwkundig plan voor Oostindie Zuid hebben wij hier rekening mee gehouden. We hebben er een apart deelgebied voor ontworpen. Mooi, dat dit initiatief gelukt is!”

Particulieren ontwikkelden Buurtschap Coulissen

De gemeente voerde vanaf 2019 gesprekken met een groep particulieren over de ontwikkeling van een kleinschalige woonbuurt voor CPO in de nieuwbouwwijk Oostindie. De CPO-groep heeft uiteindelijk Buurtschap Coulissen ontwikkeld. Bij de ondertekening was ook Alie Seiffers aanwezig. Zij is toekomstig bewoner en bestuurslid van Buurtschap Coulissen. “Dit is wel een bijzonder moment voor ons. Het gaat door! We hebben er ontzettend veel zin in.” 

De CPO-groep heeft KUUB gevraagd hen te begeleiden bij de ontwikkeling. De gemeente heeft daarom een samenwerkingsovereenkomst met KUUB gesloten. Suzan Wierenga, directeur KUUB, vertelt: “We zijn blij dat de gemeente ruimte heeft gemaakt voor collectief ontwikkelen. Ik geloof erin dat de kwaliteit van woningen en de directe omgeving hoger is, als je bewoners er vroeg bij betrekt. Alleen door het samen te doen met de toekomstige bewoners, maar ook met de architect Vdp en landschapsarchitect LAOS, is er een uniek landschappelijk plan ontstaan en kunnen we dit moment vieren.”

Buurtschap Coulissen is meer dan alleen woningen

Buurtschap Coulissen is wonen in een sociale omgeving met een landschappelijk karakter. Er komen 16 woningen in verschillende typen, geschikt voor meerdere doelgroepen. Wonen in Coulissen betekent nabuurschap en samenhorigheid. De toekomstige bewoner is ook mede-eigenaar van het collectieve groene terrein en de gezamenlijke voorzieningen.

De huizen staan rond een buurtschapshuis, een centrale ontmoetingsruimte. De woningen zijn speciaal voor de Coulissen ontworpen. VDM Woningen bouwt de woningen, algemeen directeur Jan van der Meer geeft aan: ‘’Het is mooi dat vanuit CPO een project ontwikkeld wordt voor meerdere doelgroepen. Het plan straalt duurzaamheid uit. Extra sterk is dat de woningen dan ook nog eens op een duurzame wijze worden gebouwd, door middel van prefab houtsysteembouw.’’

Er is nog een woning beschikbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio