20 C
De Bilt

Prijsvraag: Terrein Werfkade Martenshoek ontwikkelen voor nieuwbouw

De gemeente Midden-Groningen wil het terrein aan de Werfkade/Sluiskade in Martenshoek (Hoogezand) laten ontwikkelen voor woningbouw. De gemeente is daarvoor op zoek naar een inschrijver die voor eigen rekening en risico de locatie op de hoek van de Werfkade en Sluiskade wil en kan ontwikkelen. Daarom schrijft de gemeente een prijsvraag uit voor ontwikkelaars om hun interesse kenbaar te maken. Zij kunnen dat doen tot 1 september 2024.

Wethouder Erianne van der Burg: “In totaal willen we in 2030 1.350 nieuwsbouwwoningen in onze gemeente toevoegen om zo de krapte op de woningmarkt in onze gemeente te verminderen. Dit terrein ligt al een tijd braak. Het vormt een stedenbouwkundig gat langs het oude Winschoterdiep. Daarom zien we graag dat op deze locatie woningbouw komt.”

De locatie Werfkade/Sluiskade in Martenshoek

De locatie Werfkade/Sluiskade in Martenshoek, Hoogezand is een voormalige scheepswerf en is destijds aangekocht door de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het terrein was vervuild. De ontwikkelaar zal op het terrein dus ook de bodemvervuiling moeten aanpakken voordat tot bouw overgegaan kan worden.

Uitgangspunten

Bij het plan op deze locatie moeten de ontwikkelaars er onder meer rekening mee houden dat de maximale bouwhoogte 3 lagen is in verband met geluid en uitstraling. Ook mogen er geen appartementen kleiner dan 50 m2, studio’ s of kamerverhuur komen. Daarvan is al voldoende aanbod in (de omgeving) van Martenshoek. Er moeten volwaardige woningen/appartementen gebouwd worden.

De gemeente ziet graag dat er in de plannen wordt voortgeborduurd op de historie van de plek: de scheepstimmerwerf van Helmers en de gedempte Molendijk.

Tot slot vindt de gemeente duurzaamheid ook erg belangrijk. Daarom zijn daar extra punten bij de selectie voor te verdienen.

Prijsvraag

Het doel van de selectie via een prijsvraag is om een inschrijver te vinden met kwalitatief het beste plan tegen de beste prijs. Een interne projectgroep van deskundigen van de gemeente beoordeelt de plannen en adviseert over de puntentoekenning. De puntentoekenning wordt bekrachtigd door het college van B&W van de gemeente Midden-Groningen, die uiteindelijk ook een besluit neemt.

Besluit

Het streven is om uiterlijk op 15 oktober 2024 een besluit te nemen over de winnaar. Met de geselecteerde partij gaat de gemeente een koopovereenkomst aan, die binnen 30 dagen na de selectie ondertekend moet worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio