-2 C
De Bilt

Twee huizen uit 1966 en 2008 van het gas af

Het heugelijke feit dat twee MAKING CITY demohuizen in één straat gasloos zijn, werd gevierd door gemeente Groningen. Hiervoor reed op maandag 23 mei wethouder energietransitie Philip Broeksma samen met bewoners een CV-ketel uit een van de woningen. Inmiddels telt de wijk Paddepoel vier gezinswoningen uit verschillende bouwjaren die met innovatieve maatregelen energieneutraal zijn gemaakt.

Bewoners demohuizen: Niet afwachten maar zelf de stap zetten

Voor Erwin en Yvonne, bewoners van de gezinswoning uit 2008, was de stap naar een gasloze woning relatief klein. Hun huis had al zonnepanelen, een zonneboiler en vloerverwarming. De plaatsing van een all-electric ventilatiewarmtepomp maakte de verduurzaming compleet. Dit onder het motto: “Niet afwachten maar zelf de stap zetten”, aldus Erwin en Yvonne. Het huis van Jannes en Lisetthe, een voormalige huurwoning uit 1966, werd goed geïsoleerd, voorzien van vloerverwarming, een warmtepomp en pvt-panelen die zowel stroom als warmte opwekken.

Blij met inzet bewoners

Het huis stond wekenlang op de kop, een uitdaging voor het gezin met vier jonge kinderen. Bewoner Jannes “Fijn om te laten zien dat ook dit soort oudere huizen mee kunnen doen aan de energietransitie.” Wethouder energietransitie Philip Broeksma: “Ik ben blij met deze bewoners, die hun huizen verduurzamen en inzetten voor onderzoek voor Making City. En mede door dit project is Groningen afgelopen maand geselecteerd als een van de 100 klimaat neutrale steden. Dat betekent dat Groningen extra kansen en geld gaat krijgen om versneld energieneutraal te worden.”

Straatfeestje Grote Beer

De beide huizen staan schuin tegenover elkaar in de Grote Beerstraat. Het team van MAKING-CITY organiseerde op 23 mei een feestje met bewoners, wethouder en wijkgenoten. Omwonenden konden een rondleiding krijgen in de beide woningen en zichzelf direct aanmelden voor een energie bespaaradvies in hun eigen woning. De komende jaren van het project staan in het teken van het delen van de opgedane ervaringen en de evaluatie van gemeten data.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio