15.8 C
De Bilt

Vier oude bomen Haderaplein worden herplant

Door de komst van de nieuwbouw aan het Raadhuisplein/Haderaplein in Haren, is het noodzakelijk dat er 24 bomen moeten wijken. Volgens de Bomen Effect Analyse (BEA) moet er voor 18 bomen een kapvergunning worden aangevraagd. Goed nieuws is dat er van de 18 bomen, er vier verplaatst kunnen worden. De nieuwe locatie is nog niet bekend. Dit wordt meegenomen in de uitwerking van het ontwerp voor de herinrichting van het Raadhuisplein.

Er is nadrukkelijk onderzocht of er door aanpassingen in het ontwerp van de parkeerplaats of bestaande bomen konden blijven. Dit is helaas niet mogelijk. De vier bomen die verplantbaar zijn hebben de leeftijd van 28, 38 en twee van 68 jaar oud. De twee bomen van 68 jaar oud zijn platanen. Dit is onder de omstandigheden het meest optimale resultaat. De gemeente neemt de adviezen van de BEA over.

Herplant nieuwe bomen Haderaplein

Om de bomenkap te compenseren worden er bij de herinrichting van het Raadhuisplein 12 grotere bomen geplant naast de vier oude te verplanten bomen. Ook aan de Meerweg, in de nabijheid van het Haderaplein worden 14 bomen aangeplant. In het ontwerp van de parkeerplaats van de supermarkt op het Haderaplein komen 14 nieuwe bomen, die vooral in de stroken tussen en langs de parkeerplaatsen worden aangeplant. Hiermee wordt voor wat betreft de bomen ruim voldaan aan de compensatie opgave.

Vaststellingsovereenkomst Explorius

Na gunning van het project aan projectontwikkelaar Explorius is in 2018 een koop- en realisatieovereenkomst (KRO) gesloten. Door de aanpassingen van het bouwplan vanwege het aangepaste bestemmingsplan is het noodzakelijk om een aantal artikelen in de overeenkomst aan te passen. Deze aanpassingen zijn vastgelegd in de vaststellingsovereenkomst (VSO) die door het college is vastgesteld.

Voortgang herinrichting Raadhuisplein

De afgelopen maanden is met een participatietraject een concept schetsontwerp van het Raadhuisplein opgesteld. Tijdens de informatiebijeenkomsten zijn belangstellenden geïnformeerd dat er een BEA zou worden opgesteld. De nieuwbouw, de herinrichting van het Raadhuisplein en de herplant van de bomen worden nu meer in samenhang uitgewerkt om te komen tot een integrale centrumaanpak voor Haren. Na de zomer wordt hier breed over gecommuniceerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio