1.6 C
De Bilt

Villa Pinedo: hulp voor kinderen van gescheiden ouders

Vanaf 1 januari 2024 is het ook in Midden-Groningen mogelijk voor kinderen van gescheiden ouders om via Villa Pinedo (preventieve) hulp te krijgen. De gemeente Midden-Groningen subsidieert vanaf 2024 stichting Villa Pinedo (www.villapinedo.nl) die kinderen en hun ouders praktische mogelijkheden biedt rond een scheiding.

Villa Pinedo is al actief in grote delen van Nederland met ongeveer 400 vrijwilligers. De subsidie past in het streven van de gemeente Midden-Groningen om kinderen en jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium laagdrempelige hulp te kunnen bieden. Deze vormen van hulp zijn makkelijk beschikbaar voor kinderen en hun ouders. Een luisterend oor lucht het hart op en leegt het hoofd. Het kan mogelijk voorkómen dat er grotere problemen ontstaan die minder makkelijk op te lossen zijn.

Villa Pinedo

Wethouder Evert Offereins licht de keuze voor Villa Pinedo toe: “Het is even eenvoudig als doeltreffend om gewoon naar kinderen en jongeren in een scheidingssituatie te luisteren naar wat hen bezighoudt en waar ze tegenaan lopen. Kinderen moeten zo min mogelijk last hebben van een scheiding. Ik zou graag willen dat kinderen en jongeren met gescheiden ouders opgroeien in een fijne omgeving met ouders die – ook na de breuk – liefdevol en respectvol met elkaar omgaan. Er is gelukkig steun van anderen in de omgeving op momenten dat het (even) niet zo lekker gaat. Het lijkt me duidelijk dat de inzet van Villa Pinedo daar positief aan bijdraagt.”

Soorten hulp

In Nederland krijgen ieder jaar 86.000 kinderen en jongeren te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Een scheiding en de periode daarna is voor kinderen en hun ouders vaak lastig en verwarrend. Allerlei vragen komen naar boven. Het kan helpen om contact te hebben met leeftijdgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt. Door de samenwerking kunnen kinderen met gescheiden ouders een gratis ‘buddy’ krijgen (een ervaringsdeskundige jongere) die via een app altijd open staat voor het delen van ervaringen en het beantwoorden van vragen. Ouders in Midden-Groningen kunnen gratis de online oudertraining van Villa Pinedo volgen. De training is om ouders te leren hoe de pijn van de scheiding voor hun kind(-eren) beperkt kan worden.

Daarnaast biedt Villa Pinedo ook een Villa Pinedo Forum. Daarop delen kinderen en jongeren hun gedachten en kletsen ze met elkaar. Villa Pinedo biedt ook steun met de producten in de webshop: zoals verschillende boeken, het ‘Vraag-Maar!’-spel en de SCHEID-DOOS. De Open Brieven op de website worden honderden keren per maand gedownload. Ook via blogs, vlogs en social media geeft de stichting steun en adviezen. De inzet is erop gericht om kinderen en jongeren herkenning, erkenning en hoop te bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio