22.7 C
De Bilt

Waterstand lijkt over piek heen; waterberging Dijken-Bakkerom is vol

Maandag is de waterberging De Dijken – Bakkerom voor het eerst ingezet. Dat was nodig om de waterstanden in het Dwarsdiep te verlagen. Doordat het water uit de omgeving de berging instroomde, is de lokale waterstand met meer dan 10 centimeter verlaagd. Inmiddels is de berging met succes volgestroomd met rond 1 miljoen kuub water. Het water blijft hier nog een poosje totdat er meer ruimte in het watersysteem ontstaat om de grote hoeveelheid water af te voeren richting zee. Dat gebeurt naar verwachting begin volgende week.

Compartimenteringsstuwen gaan weer omlaag

De hoge waterstand in het Dwarsdiep is naar beneden gegaan met de inzet van de waterberging. Om juist water uit dit gebied naar deze berging te laten stromen, zijn gisteren de gloednieuwe compartimenteringsstuwen in het Hoendiep en de Lettelberterbergboezem omhoog gezet. Omdat de berging vol zit, zijn de stuwen vandaag weer omlaag gezet.

Waterbergingsgebied
Waterbergingsgebied – Foto: Waterschap Noorderzijvest

Bergen en afvoeren van water uit de kop van Drenthe

De stijging van de waterstanden stagneert in het grootste deel van ons werkgebied. Dat betekent dat de piek in de waterstand achter de rug lijkt. We hebben nog wel te maken met afvoer van water uit de kop van Drenthe. Ook hier is veel overtollig water dat naar de waterberging in De Onlanden stroomt. Dit overtollige water wordt vanaf daar eveneens afgevoerd richting het Lauwersmeer.

Afvoer naar zee

Vanochtend is er water op zee gespuid en vanavond doen we dat weer. Er zijn de komende dagen weinig mogelijkheden om op zee te spuien. Dat betekent dat de afvoer naar zee geleidelijk verloopt. Aanstaande zaterdagmorgen is – na vandaag – het eerstvolgende moment om water af te voeren naar zee. Het kan nog ongeveer anderhalve week duren voordat het waterpeil in de boezem weer helemaal op streefpeil is.

Meldingen afhandelen

Het waterschap heeft intussen meerdere meldingen uit het gebied opgepakt. We werken aan het oplossen van verstoppingen, repareren schade aan kunstwerken en hebben op een paar plekken noodpompen draaien. Het waterschap inspecteert kades. Bij laagwater doen we dat nog een keer. We blijven alert op de weersomstandigheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio