12.7 C
De Bilt

Eerste waterstoftrein Groningen mooie ambitie

Groningen – Goed nieuws uit Groningen. Provincie en ProRail namen initiatief tot een succesvolle proef met een waterstoftrein. De resultaten zijn zo positief, dat de provincie en betrokken partijen waterstoftreinen willen inzetten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen.

Proef waterstoftrein geslaagd

De proef hielden we begin 2020 op Leeuwarden-Groningen. Normaal een dieseltracé. De waterstoftrein is twee weken uitvoerig getest. De testritten vonden ‘s nachts plaats met een personentrein zonder passagiers.

Meerdere keren getest

Hierbij is de stop- en sneltreindienstregeling meerdere keren getest. De trein reed volgens dienstregeling. Het brandstofverbruik, optrekken en remmen verliep zonder problemen. Het tanken met (groene) waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. Een dergelijke trein bleek bijna 50% stiller dan de huidige dieseltrein.

Schoon

De belangrijkste resultaten van de proef met de personentrein staan in het rapport ‘Haalbaarheidsonderzoek Waterstoftrein Groningen’. De provincie en betrokken partijen hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero emissie (zonder milieubelastende uitstoot) te laten rijden. De trein op waterstof is een goede mogelijkheid om hieraan te voldoen, zonder daarbij grote investeringen in bovenleidingen te hoeven doen.

Publieksdag

Om bekendheid te geven aan deze zero emissie oplossing kon publiek tijdens de proefperiode een kijkje nemen in de trein. De publieksdag op 7 maart trok veel belangstelling.

Samenwerking

Bij de proef met de trein op waterstof werkten initiatiefnemers provincie Groningen en ProRail samen met Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie), Alstom (leverancier trein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio