17.1 C
De Bilt

Week van de Alfabetisering in Midden-Groningen

Midden Groningen – Tijdens de Week van de Alfabetisering van 3 t/m 9 september 2018 is er extra aandacht voor laaggeletterdheid. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. 1 op de 9 inwoners van de provincie Groningen heeft veel moeite met lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer.Verschillende organisaties uit het Noorden bundelen hun krachten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Ook het Taalhuis in Midden-Groningen organiseert deze week vele activiteiten.

Activiteiten in de gemeente Midden-Groningen

– Op dinsdag 4 september is er een Taalspelletjesmiddag in wijkcentrum De Badde aan de Thorbeckelaan 54 in Hoogezand. Kinderen en volwassenen kunnen meedoen met allerlei woord- en taalspelletjes. Ook kan men kennis maken met Ipads.
– Op woensdagavond heeft het Taalhuis een leuke informatieve avond voor de vrijwilligers van het Taalhuis georganiseerd.
– Het Taalhuis heeft een taalpuzzel waarbij inwoners worden uitgedaagd om zoveel mogelijk woorden te maken uit de letters van het woord Taalhuis. Er staan inleverdozen bij het BWRI, Kwartier Zorg & Welzijn, Humanitas ,de Badde en de Klabbe (wijkcentra) en in de Bibliotheken Hoogezand, Slochteren, Siddeburen en Zuidbroek. De antwoorden kunnen ook via de mail verstuurd worden naar taalhuismiddengroningen@noorderpoort.nl. De winnaar wordt vrijdagavond thuis gefeliciteerd. Inzendingen moeten worden ingediend voor 7 september 15.00 uur.

Acties in regio Groningen

Het hele jaar door zorgen organisaties uit het Bondgenootschap Groningen voor het opzetten en uitvoeren van acties die een bijdrage leveren aan geletterdheid in de regio Groningen. Deelnemende partijen zijn onder meer Stichting Lezen & Schrijven, Noorderpoort, Alfa-college, Groninger Forum en Biblionet Groningen.

Tijdens de Week van de Alfabetisering pakt de provincie extra uit met een provinciale letteractie. Dit doen ze in samenwerking met Qbuzz, Marketing Groningen en het OV-bureau Groningen Drenthe. De actie houdt in dat er 19 grote letters van hout én een uitroepteken verdeeld worden over Taalhuizen in Groningse bibliotheken. Rondom deze letters vinden activiteiten plaats. De totaal 20 letters reizen op donderdag 6 september naar het Groninger Forum, waar de uitreiking van de Groningse Taalheldenprijs plaatsvindt.

Daarnaast is er de TaalHeldenprijs. Een TaalHeld is iemand die zich inzet om de geletterdheid in Nederland te verbeteren. Om deze mensen in het zonnetje te zetten is de TaalHeldenprijs in het leven geroepen. Elke provincie kan mensen nomineren en verkiezen. De provinciale Taalhelden maken bovendien kans op de landelijke prijs die in januari door Prinses Laurentien wordt uitgereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio