15.8 C
De Bilt

Gemeente Westerkwartier enthousiast over energiehandelsplatform Grootegast 

WesterkwartierTwaalf ondernemers uit Grootegast willen een energiehandelsplatform opzetten om duurzame energie afkomstig uit zonnepanelen onderling te gaan verhandelen. Gemeente Westerkwartier verstrekt de ondernemersvereniging Ondernemend Grootegast hiervoor subsidie. Dat besloot het college van B&W van de gemeente Westerkwartier op dinsdag 20 december.

Energiehandelsplatform 

Ondernemersvereniging Grootegast werkt momenteel al met een groep ondernemers aan een collectief project om zonnepanelen op eigen bedrijfsdaken te plaatsen. In het gepresenteerde plan gaan de ondernemers nog een stap verder: deelnemers die duurzame stroom willen kopen of verkopen worden straks ondergebracht in een energiehandelsplatform van het bedrijf All In Power. Voorzitter Weit Hamersma: “Door het anders te organiseren, kan er voordeliger energie worden verhandeld dan via traditionele leveranciers.” Ondernemersvereniging Grootegast verwijst naar bedrijventerrein Majoppeveld in Roosendaal waar deze formule op dit moment al werkt.

Proef verder opschalen 

De gemeente Westerkwartier is enthousiast over het Grootegaster plan. Ook andere gebouweigenaren met eigen zonnepanelen, waaronder MFA Grootegast, hebben inmiddels interesse getoond. Wethouder duurzaamheid Bé Schollema: “Dit idee past bij onze aanpak om op een praktische manier met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan, te pionieren en nieuwe, lokale verdienmodellen te creëren. Wij hebben hoge verwachtingen van dit plan en denken dat het straks ook interessant is voor andere dorpen in het Westerkwartier en voor andere groepen (agrarische) ondernemers.”

Meer zonnedaken in het Westerkwartier  

De gemeente wil in het kader van het Duurzaamheidsbeleid 2020-2025 alle grotere daken die technisch geschikt zijn in 2030 hebben benut voor zonnepanelen (in totaal 101 GWh). Daar is een versnellingsaanpak voor beschikbaar en een subsidieregeling in het leven geroepen. Samen met tal van partijen waaronder agrariërs, bedrijven en energiecoöperaties werkt de gemeente de komende jaren de plannen verder uit. Kijk voor meer informatie op: westerkwartier.nl/duurzaam-ondernemen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio