8.2 C
De Bilt

Wijkklimaatambassadeurs voor groene Groninger buurten

De wijkklimaatambassadeurs hebben met de verloting van regentonnen in de Korrewegwijk in Groningen het officiële startsein van wethouder Groen & Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja gekregen op zaterdag 17 september. In de wijken Hoogkerk, Vinkhuizen, Korrewegwijk, Oosterpoort/De Meeuwen, Helpman, Noorderplantsoenbuurt en De Hoogte zijn de ambassadeurs sinds kort actief. Uit de hittestresstest blijkt dat deze wijken kwetsbaar zijn voor hitte en/of wateroverlast.

Wijkklimaatambassadeurs

Wethouder Wijnja: “Dat het klimaat aan het veranderen is, merken we allemaal. Het wordt warmer, droger en er vallen meer buien met veel neerslag in korte tijd. Kortom, het weer wordt extremer. Groningen werkt hard aan het klimaatbestendig maken van de gemeente, oftewel klimaatadaptatie. Dit is belangrijk om de effecten van klimaatverandering, zoals hitte en overlast door water, tegen te gaan. Onze ambitie is om in 2050 klimaatbestendig te zijn. Dit kan de gemeente niet alleen bereiken. Daarom zijn we erg blij met de inzet van de wijkklimaatambassadeurs.”

Samen aan de slag

De wijkklimaatambassadeurs zijn bewoners die zich vrijwillig inzetten voor het vergroenen en klimaatbestendig maken van hun eigen buurt. De wijkklimaatambassadeurs gaan samen met andere organisaties en wijk- of straatbewoners aan de slag met klimaatadaptieve activiteiten in hun eigen buurt. Dat zijn maatregelen zoals bijvoorbeeld het vergroenen van voortuinen en versteende gebieden in de wijk. Een belangrijke rol van de wijkklimaatambassadeurs is ook het vergroten van de bewustwording over klimaatadaptatie in de wijken.

De wijkklimaatambassadeurs worden ondersteund door de Natuur en Milieufederatie Groningen en de gemeente.

Regentonnen

Afgelopen zaterdag was de officiële start met een actiedag in de Korrewegwijk. Tien inwoners van de Petrus Hendrikszstraat krijgen hier kosteloos een regenton aangelegd in de tuin door woningcorporatie Lefier. Een actie vanuit wijkklimaatambassadeur Daniele Toffoletto van de Korrewegwijk in samenwerking met Lefier. Door een regenton te gebruiken in de tuin, stroomt schoon regenwater niet in het riool maar kan het hergebruikt worden. Om de planten water te geven of de ramen kalkvrij mee te wassen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio