11.9 C
De Bilt
donderdag, 23 maart 2023

Buitengebied Heerenveen heeft eerste actieve glasvezelaansluiting

Heerenveen – Eind 2020 is Digitale Stad gestart met de aanleg van glasvezel in het buitengebied rond Heerenveen. Graafploegen hebben in de afgelopen maanden het glasvezelnetwerk aangelegd tot de gevels van vele woningen. Op 26 augustus jl. is de volgende fase begonnen en is in de eerste woning glasvezel afgemonteerd tot in de meterkast.

Woning aan Jelle Heida in Hoornsterzwaag de eerste

Na een periode van voorbereiding en graafwerkzaamheden is op donderdag 26 augustus de woning van Jelle Heida uit Hoornsterzwaag aangesloten op glasvezel. In het bijzijn van wethouder Hedwich Rinkes en Richard Dusink, directeur Digitale Stad, is de glasvezelverbinding van de gevel naar binnen gebracht in de woning. Om meteen de snelheid van glasvezel te demonstreren is de opgeleverde glasvezelaansluiting op hetzelfde moment geactiveerd met een abonnement bij KPN.

Bewonersinitiatief

“Samen met andere bewoners zoals René Jelsma en Wouter Sierdsma hebben we ons hard gemaakt voor glasvezel. Ik ben erg blij dat binnenkort alle woningen in het buitengebied over een snelle en stabiele netwerkverbinding kunnen beschikken”, zegt bewoner Jelle Heida.

Buitengebied Heerenveen

Richard Dusink over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Heerenveen: “Vanaf nu start ten oosten van Heerenveen het afmonteren van de glasvezelverbinding tot in de woning. Een monteur van Selecta Infratechniek komt hiervoor op afspraak langs. Ook zijn we inmiddels druk met de aanleg ten noorden van Heerenveen (o.a. in Tjalleberd, Haskerdijken, Oldeboarn en Akkrum). Hier zijn de graafwerkzaamheden gestart en gaan glasvezelvoorbereiders langs de deuren om samen met bewoners de locatie van de glasvezel-aansluiting te bepalen.“

Digitale Stad

Alle woningen in het buitengebied worden aangesloten op het glasvezelnetwerk van Digitale Stad. Via dit netwerk hebben bewoners vrije providerkeuze en kunnen zij kiezen tussen providers zoals KPN, XS4ALL, Solcon, T-mobile en vele anderen. Ondanks dat alle woningen over een glasvezel-aansluiting kunnen beschikken wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen het buitengebied en de kernen. In het buitengebied worden alle woningen aangesloten en moeten bewoners een bijdrage betalen voor gebruik van de verbinding. In de kernen kan er naast een abonnement bij een provider gratis gebruik gemaakt worden van het glasvezelnetwerk.

Nauwe samenwerking met Selecta Infratechniek

“Wij als Digitale Stad zijn erg tevreden over het aanlegproces in Heerenveen en de nauwe samenwerking met Selecta Infratechniek. Met Burhan Demir als projectleider van Selecta hebben we dagelijks contact om alle klantvragen goed te kunnen beantwoorden. Ook is het prettig dat Selecta goede afstemming heeft met de Gemeente Heerenveen zodat eventuele problemen snel verholpen zijn.” zegt Richard Dusink.

Voor zomervakantie 2022 hopelijk klaar

Voor de zomervakantie in 2022 zullen de meeste woningen in het buitengebied van zowel Heerenveen Oost als Noord aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk van Digitale Stad. Digitale Stad en KPN organiseren in de komende periode meerdere glasvezel evenementen om informatie te verstrekken over de aanleg en het gebruik van glasvezel.

Op zaterdag 4 september is er een event in Jubbega (basisschool, Wolfklauw 26), op zaterdag 25 september in Aldeboarn (basisschool, Jancko Douwamastrijtte 45) en op zaterdag 16 oktober in Nieuwehorne (voetbalveld, Master van Dijkpaard 4). Inwoners van deze dorpen krijgen hiervoor een uitnodiging.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio