2.3 C
De Bilt

De Blesse viert afronding herinrichting

De herinrichting van De Blesse zit erop. Precies een jaar nadat de eerste schop de grond in ging, vierden inwoners, gemeente Weststellingwerf en aannemer Roeloefs dinsdag 23 januari 2024 dit. Onder het genot van snert, warme chocolademelk en marshmallows blikten de ruim 90 aanwezigen terug op het grote project. Wethouder Tom Hartog schroefde samen met Erwin Bosma (voorzitter plaatselijk belang) symbolisch het infobordje op de zwerfkei naast het nieuwe kunstwerk.

Wethouder Tom Hartog ziet de afronding van de herinrichting als een mijlpaal: ‘‘Het was een grote ingreep die voor de nodige overlast zorgde. Maar de inwoners hebben er een mooi en verkeersveilig dorp voor teruggekomen.’’

Verkeersveilige inrichting

De Steenwijkerweg en een deel van de Markeweg en Spoorlaan zijn door de nieuwe inrichting veiliger geworden en hebben een dorpser karakter gekregen. Dit is onder andere gedaan door het asfalt te vervangen door klinkers en verkeersremmende maatregelen te nemen zoals drempels. De snelheid op de Steenwijkerweg is verlaagd van 50 naar 30 km per uur. Hier is de weg op ingericht. Daarnaast is er een apart regenwaterriool aangelegd. En er zijn nieuwe lantaarnpalen en bankjes geplaatst. De laatste planten en bomen worden momenteel aangeplant.

Herinrichting De Blesse langgekoesterde wens

Het plan om De Blesse opnieuw in te richten was een langgekoesterde wens van het dorp. Een werkgroep vanuit het dorp heeft hier in 2019 samen met de gemeente een ontwerp voor gemaakt. Vervolgens konden de inwoners van De Blesse op allerlei verschillende manier meedenken over het ontwerp.

Erwin Bosma, voorzitter werkgroep en plaatselijk belang De Blesse – Peperga: ‘‘De herinrichting is een plan voor en door het dorp. De werkgroep in het bijzonder heeft zich hier jarenlang voor ingezet. We zijn trots en blij dat we dit met elkaar hebben gerealiseerd, met een mooi eindresultaat. Maar niet alleen de herinrichting zorgt voor een verkeersveiliger dorp. Daar moeten we als weggebruikers zelf ook om denken. Let op je snelheid en rijgedrag en parkeer daar waar het hoort. Zo houden we rekening met elkaar en zorgen we samen voor de verkeerveiligheid in De Blesse.’’

Kunstwerk “De Handelsroute”

De werkgroep kwam daarnaast met het idee om een kunstwerk te plaatsen bij de zuidelijke ingang van De Blesse (vanaf Willemsoord). Het kunstwerk staat symbool voor de Poort naar Friesland. En verwijst naar de oude handelsroute die vroeger door De Blesse liep. Ruben Bosma en Wilma Bosma-Minnema ontwierpen hiervoor kunstwerk “De Handelsroute’’. Het kunstwerk is gefinancierd vanuit het Iepen Mienskipfûns van de provincie Fryslân.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio