9.8 C
De Bilt

De Fryske Marren is over op HVO-100 fossielvrije diesel

Lemmer – Donderdag 8 oktober hebben wethouders Frans Veltman en Irona Groeneveld de HVO-100 – dieseltank op de gemeentewerf in Lemmer officieel in gebruik genomen. HVO-100 is een fossielvrije diesel die zorgt voor minder CO2 – uitstoot. Zowel op de werf in Joure als in Lemmer is een fossielvrije dieseltank geplaatst. Ondanks alle maatregelen die in het kader van het coronavirus zijn genomen, kon de timing van de ingebruikname niet beter! Vandaag is namelijk de start van het Fossielvrije weekend dat nog tot en met zondag 11 oktober duurt.

Eén miljoen duurzame kilometers

De drie Noordelijke provincies hebben zichzelf als doel gesteld om in dit weekend één miljoen fossielvrije (geen olie, kolen en gas) of niet-gereden kilometers te maken. Iedereen kan hier op elke duurzame manier aan meedoen. Van fietsend of lopend naar de sportclub gaan tot het besparen van de niet gereden kilometers door het thuiswerken. Ook reizen die je maakt in een voertuig dat wordt aangedreven door elektriciteit, groengas, waterstof of HVO-100-diesel tellen mee! Kijk voor meer informatie over dit weekend en het registreren van uw kilometers op www.fossielvrijeweken.nl.

HVO-100 – diesel zorgt voor forse CO2-reductie

Onze gemeente sluit met het overgaan op HVO-100 – diesel volledig aan bij het doel van het Fossielvrije Weekend. Namelijk: het minderen van CO2-uitstoot. Deze plantaardige dieselsoort stoot tot 90 procent minder CO2 uit dan de diesel die voorheen voor het wagenpark van de buitendienst van onze gemeente werd gebruikt. Bij het verwachte jaarlijkse verbruik van 350.000 liter HVO-100-diesel, wordt ongeveer 100 ton CO2 uitgestoten ten opzichte van 1055 ton CO2 bij gebruik van traditionele diesel. Dit leidt tot een besparing van 955 ton die overeenkomt met 2145 vluchten van Amsterdam naar New York!

Wethouder Irona Groeneveld: “Wij zijn ontzettend blij en trots op deze stap. Als gemeentelijke organisatie willen we graag een groene bijdrage leveren aan het milieu. Door het overgaan op HVO-100 diesel kunnen we onze CO2-uitstoot flink verminderen”.

De CO2-prestatieladder als meetinstrument 

In 2019 is onze gemeente gestart met de CO2-prestatieladder. Wij zijn de eerste Friese gemeente die op trede drie (op een schaal van één tot vijf) is gecertificeerd. Dit houdt onder meer in dat de gemeentelijke organisatie inzicht heeft in haar CO2-uitstoot afkomstig van: de verwarming van kantoren, eigen (vracht)auto’s en elders ingekochte en verbruikte elektriciteit of warmte. Met de komst van de HVO-100-diesel, behaalt de gemeente één van de CO2-reductiedoelstellingen. Hiermee blijft De Fryske Marren stabiel op de derde trede en richten we het vizier nu voorzichtig op trede vier: het tot nog toe hoogst haalbare voor gemeenten!

Al veel bedrijven gecertificeerd op trede vijf

Naast gemeenten zijn ook veel bedrijven actief met het behalen van een trede vijf certificaat. Begin 2019 heeft onze gemeente bekendgemaakt dat we per 1 januari 2021 voor haar RAW (Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water, en Wegenbouw)-bestekken specifiek bedrijven uitnodigt die in het bezit zijn van trede vijf certificaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio