3.2 C
De Bilt

Samen aan de slag voor een groener Heerenveen

Heerenveen -De komende periode worden inwoners, ondernemers, organisaties en scholen opgeroepen deel te nemen in verschillende duurzaamheidsprojecten. Dit met als doel de gemeente Heerenveen groener te maken, de biodiversiteit te vergroten en de openbare ruimte klaar te maken voor het klimaat van de toekomst.  

Meer groen als uitgangspunt

Klimaatadaptatie gaat over de mate waarin wij onze leefomgeving aanpassen aan de klimaatverandering. Het gaat hierbij om hogere temperaturen (warmte) en meer regen in korte tijd (water). Biodiversiteit gaat over diversiteit van het leven en is van belang voor een schone en gezonde wereld. Hoe diverser, hoe stabieler het leven op aarde is. Hoe meer variatie, hoe meer de natuur in evenwicht is. Beide onderwerpen zijn niet alleen van belang voor de natuur en onze leefomgeving, maar ook om overlast, ziektes en plagen te voorkomen en te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups.

Wethouder Hans Broekhuizen: “Via tien projecten willen we de komende tijd gaan werken aan de vergroening van de gemeente. Denk hierbij aan het mogelijk maken van geveltuintjes, het overgaan op ecologisch bermbeheer, het vergroenen van bedrijventerreinen en het centrum en zorgen voor voldoende nestkastjes en bloemenrijke bermen.”

Eén voor één groener

Het duurt jaren om de biodiversiteit te vergroten en onze omgeving klaar te maken voor een ander klimaat. “Daarom kiezen we er voor stap voor stap te werken aan projecten”, vertelt Hans Broekhuizen. “En zo worden we één voor één groener in Heerenveen”. De projecten in de uitvoeringsagenda sluiten waar mogelijk aan bij al bestaande initiatieven, zoals het bijenpact en Operatie Steenbreek. Initiatieven waar inwoners en ondernemers gemakkelijk aan mee kunnen doen. “Want onze leefomgeving is niet alleen van de gemeente, maar van ons allemaal”.


Duurzaamheidsprogramma

De uitvoeringsagenda ‘Klimaatadaptatie en biodiversiteit’ maakt deel uit van het Duurzaamheidsprogramma dat in 2019 is vastgesteld. Dit programma kent drie hoofdthema’s: Energietransitie, Klimaatadaptatie en biodiversiteit en Circulaire Economie. De komende periode worden inwoners en ondernemers actief uitgenodigd deel te nemen aan de projecten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio