16.1 C
De Bilt

Weststellingwerf zet regiodeal in voor sluizenroute

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om de bijdrage van € 300.000 van de Regiodeal Zuidoost Friesland voor het project Zuidelijke Poort in te zetten voor een sluizenroute. Er komt een wandel- en fietsroute langs de monumentale sluizen Scheenesluis, Driewegsluis en Sassluis. Met het geld wordt de Sassluis in Blesdijke binnenkort opgeknapt.

Zuidelijke Poort

De gemeente Weststellingwerf wil met het project ‘Zuidelijke Poort’ de aantrekkelijkheid van de locatie Driewegsluis en de omgeving vergroten. Het gebied Driewegsluis krijgt een betere ontvangstfunctie. In de directe omgeving komen meer recreatieve voorzieningen, die het voor toeristen aantrekkelijk maken om langer te blijven. Voor het gebied Driewegsluis is een concept ontwikkelvisie opgesteld.

Cofinancieringsprojecten Regiodeal

Het Rijk draagt in de Regiodeal Zuidoost Friesland € 15 miljoen bij aan de leefbaarheid en welvaart in Zuidoost Friesland. € 300.000,00 is bestemd voor het project ‘Zuidelijke Poort’. Het Rijk stelt als voorwaarde dat gemeenten ook zelf projecten uitvoeren als cofinanciering.

Burgemeester en wethouders besloten om de volgende werkzaamheden uit te gaan voeren:
• het verbreden van de fietsovergang over de ophaalbrug over de Linde;
• het verbeteren van de fietsroutes op het oostelijke eiland Driewegsluis;
• de aanleg van een nieuwe fietsbrug voor aansluiting op het fietspad naar Oldemarkt;
• het verbeteren en uitbreiden van de aanlegcapaciteit in de haven op het westelijke eiland;
• het verbeteren van de wandel- en fietspaden in het gebied De Rottige Meente.
De projecten passen in de varianten van de concept ontwikkelvisie Driewegsluis.

Begrotingswijziging

De totale kosten van de cofinancieringsprojecten werkzaamheden bedragen € 425.000. Hiervoor is een begrotingswijziging nodig. De gemeenteraad besluit hierover in de vergadering van 25 januari 2021.

Start werkzaamheden

Daarna moeten de werkzaamheden snel starten. Want de bijdrage van de regiodeal is een zogenaamde ‘quick win’. Dat betekent dat zowel het opknappen van de Sassluis als de cofinancieringsprojecten voor 31 december 2021 moeten zijn uitgevoerd. Het college van burgemeester en wethouders is hiervoor al in overleg met diverse betrokken partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio