16 C
De Bilt

Aftrap Operatie Steenbreek in Helmond

Helmond – Zaterdag 19 juni vindt in de wijken Annawijk en De Waart de start plaats van Operatie Steenbreek. Dit project richt zich op versteende tuinen in de stad met als motto ‘Stenen eruit, planten erin’.  Door het vergroenen van tuinen worden ze meer klimaatbestendig. Om 9.30 uur geven wethouder Erik de Vries van Helmond en Barbara van Tetteroo van Stichting Steenbreek de aftrap van Operatie Steenbreek bij buurthuis St Anna in de Annawijk.

Helmond wil in 2050 klimaatbestendig zijn

Wethouder De Vries: “De gemeente Helmond heeft de ambitie om in 2050 klimaatbestendig te zijn. In de gemeente Helmond is ruim 70 % van de tuinen versteend, hoog tijd om daar samen met inwoners verandering in brengen! Met de actie ‘Operatie Steenbreek’ gaan tegels de tuinen uit en planten erin.”

Inwoners in actie voor groenere tuinen

Na het startsein kunnen alle inwoners uit Annawijk en De Waart aansluiten met stenen uit hun eigen tuinen. Elke deelnemer ontvangt vijf gratis planten en tuinaarde. Teams van vrijwilligers en hoveniers staan de hele ochtend klaar in de wijk in om iedere bewoner die dat wil te helpen bij de werkzaamheden. Deze actie wordt in de komende 5 jaar tweemaal per jaar uitgevoerd, in het voor- en najaar, steeds in andere wijken van Helmond. Op die manier moet Helmond steeds groener en duurzamer worden! Op de website www.allelichtenopgroen.nl staat wat de gemeente nog meer doet om Helmond groen en duurzaam te maken.

Operatie Steenbreek

Door klimaatverandering ontstaan er problemen die flink wat overlast veroorzaken, zoals hittestress, hevige neerslag, droogte en afname van de biodiversiteit. Oplossingen hiervoor vragen veel tijd. We zullen ons daarom ook moeten richten op klimaatadaptatie: aanpassingen aan de veranderingen. Daarom heeft de gemeente Helmond zich aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting biedt handvaten om de stad te vergroenen en deze daardoor klimaatbestendiger te maken.

Meer groen is betere wateropname en -afvoer

Eén van de aandachtspunten is het verminderen van verstening in tuinen. Er is meer behoefte aan groen en natuur om ons heen, maar in veel tuinen is dat niet altijd terug te zien; verharding speelt hier de hoofdrol. Stenen vervangen door beplanting leidt tot een betere wateropname in de bodem bij hoosbuien en een bredere biodiversiteit.

Daarnaast werkt beplanting in tuinen en de openbare ruimte tot wel 7 graden verkoelender bij hitte. Werken met groen of zelfs al het zicht op groen heeft een positief effect op de gezondheid, mensen voelen zich gelukkiger. En samen met de mensen uit de buurt de tuin vergroenen bevordert de sociale cohesie, wat weer een positief effect heeft op het welzijn van mensen. Operatie Steenbreek neemt al deze aspecten mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio