Wanroij – Het voltallige college van de gemeente Sint Anthonis bracht op 8 juni een werkbezoek aan het Boerenbondterrein in Wanroij. Ter plaatse werd uitleg gegeven door de ontwikkelaars die dit uitdagende project “Korenveld” hebben gedoopt. De 40 meter hoge veevoederopslag- en uitgiftelocatie is jarenlang beeldbepalend geweest in Wanroij. De planontwikkeling samen met het dorp Wanroij en de gemeente kan beginnen.
Sloop Boerenbondfabriek
Eerder dit jaar hebben de initiatiefnemers, een samenwerking tussen Laarakkers Resite en Prudentius Vastgoedontwikkeling, de voormalige fabriekslocatie overgenomen. Als eerste zal Laarakkers Resite aan de slag gaan. De inventaris van het gebouw, dat vol zit met opslag en afgifte-apparatuur zal zoveel als mogelijk gerecycled worden. “Sommige machines zijn nog bruikbaar. Denk bijvoorbeeld aan transportbanden. Maar er zit ook veel ijzer in het pand dat gerecycled kan worden”, zo vertelt Merlijn Güppertz. Samen met Bart Franssen van
Prudentius Vastgoedontwikkeling is hij verantwoordelijk voor de concrete plannen zoals die er nu liggen.
Informatiecentrum om te luisteren naar wensen omgeving
Allereerst wordt de dialoog gezocht met de omwonenden en andere geïnteresseerden. Bart Franssen: “We vinden het belangrijk te luisteren naar de wensen van het dorp. Vanaf woensdag 16 juni a.s. zullen wij tussen 16.00 en 19.00 uur in het oude kantoorgebouw aan de parkeerplaats naast de winkel aanwezig zijn om in gesprek te gaan met geïnteresseerden en de buurt. Zo proberen we een beeld te krijgen van wat er leeft in Wanroij zodat ons plan en de woningen hierop aansluiten”.
Een mooie manier van participatie die corona proof is. “Het wordt een gevarieerd plan met diverse typen woningen in verschillende prijsklassen. De openbare ruimte wordt groen en ruim opgezet met mooie materialen. Dat er hierbij in de ontwerpen volop aandacht is voor mens en natuur is voor ons vanzelfsprekend” aldus Merlijn Güppertz.
Woningbouw
Wethouder Bollen lanceerde de afgelopen periode het ene bouwplan na het andere. “We hebben écht behoefte aan woningen in alle segmenten. De woningmarkt moet weer los komen. Wanneer je doorstroom creëert geeft dat mogelijkheden voor starters, maar ook voor ouderen die juist kleiner willen gaan wonen. Er zal op deze locatie een mooie, groene, dorpse woonwijk komen, waar Wanroijnaren, maar ook mensen van buiten de regio een geweldige plek om te wonen zullen vinden. Een prachtige manier om deze locatie zo te transformeren.”
Planning werkzaamheden
Bart Franssen: ”Als de nodige vergunningen en het bestemmingsplan rond zijn en het pand (de Welkoopwinkel is nog zeker een jaar open) leeg is, kan gestart worden met de ontmanteling en daarna de sloop en bodemsanering. Er hebben zeker een paar olie- of dieseltanks op het terrein gestaan en je wil dat de grond geschikt is om op te wonen.” De planning is dat gestart wordt met de werkzaamheden na het voorjaar van 2022. Daarna in het najaar start het bouwrijp maken.
De komende tijd zullen de ontwikkelaars vorm geven aan het bestemmingsplan en worden de nodige onderzoeken uitgevoerd. ”Merlijn Güppertz vult aan dat het het doel is om het bestemmingsplan uiterlijk in het najaar van 2021 in procedure te brengen. De bouwwerkzaamheden starten dan op zijn vroegst eind 2022.
Agrarische geschiedenis
Burgemeester Fränzel is onder de indruk van het verhaal dat het agrarisch-industriële gebouw vertelt. “Er reden hier vrachtwagens met varkensvoer af en aan. Langs het kantoortje daar, waar een speciale arm een monster nam uit de vrachtwagen. Dat monster werd precies zolang bewaard als een varken leefde. Ook het kunstwerk op het pand spreekt aan: “Dat zal zeker bewaard blijven en een plek in de woonwijk krijgen. Prachtig als ode aan
dit gebouw en de mensen die er gewerkt hebben. Het heeft hier toch zo’n 50 jaar gestaan en heel veel Wanroijnaren hebben er herinneringen aan.”