13.2 C
De Bilt

Gemeente Baarn presenteert concept zonnekaart

De gemeente Baarn werkt aan een beleidskader voor het opwekken van duurzame energie. Om locaties en voorwaarden voor duurzame energieopwekking te onderzoeken, zijn gesprekken gevoerd met inwoners en belangengroepen. Uit deze gesprekken is een conceptversie van de ‘zonnekaart’ gekomen. De gemeente nodigt inwoners uit om de zonnekaart en de uitgangspunten online te bekijken en daarop te reageren.

In 2030 wil de gemeente Baarn zo veel mogelijk energieneutraal zijn. Dat betekent dat wij de elektriciteit die we gebruiken, op duurzame wijze in de gemeente willen opwekken. Het plaatsen van zonnepanelen op individuele daken levert niet genoeg op. Daarom is de gemeente Baarn, samen met inwoners en belangenorganisaties, op zoek gegaan naar de mogelijkheden voor grootschalige opwek door windmolens en/of zonneweides.

Geen ruimte voor windmolens

Het grondgebied van de gemeente Baarn bestaat grotendeels uit bebouwing en beschermde natuur. Hierdoor zijn er weinig plekken geschikt voor windmolens. Ook uit de gesprekken met inwoners en belangengroepen kwam duidelijk naar voren dat zij weinig kansen zien voor windmolens in en nabij kwetsbare natuurgebieden. Voor zonneweides zien we wel mogelijkheden. Daarom wordt vol ingezet op duurzame energieopwekking met zonneweides. Om onze klimaatneutrale ambitie zonder windmolens te behalen, is het nodig om 77 hectare zonnepanelen in te plannen. 

Inwoners kunnen reageren

In de concept zonnekaart zijn de locaties opgenomen waar mogelijk ruimte is voor zonneweides en de voorwaarden om deze te realiseren. Graag hoort de gemeente van zoveel mogelijk inwoners wat zij van de zonnekaart vinden. De zonnekaart is te bekijken via de website: www.baarn.nl/zonnekaart  Inwoners kunnen hun mening geven via het reactieformulier. De gemeente neemt zoveel mogelijk reacties mee in het beleidskader.

Vervolgstappen

Met dit proces zijn mogelijke locaties en de voorwaarden voor die locaties in kaart gebracht. Dat wil niet zeggen dat er op alle locaties ook daadwerkelijk zonneweides komen. De gemeente gaat de zonnekaart en de reacties daarop eerst bespreken met provincie, landgoed- en grondeigenaren en omliggende gemeenten.

Initiatiefnemers die op grote schaal zonnepanelen willen plaatsen, zoals ondernemers of energiecoöperaties, moeten over hun plan in gesprek met grondeigenaren, omwonenden, belangengroepen en experts. De plannen worden door de gemeenteraad getoetst en moeten binnen de kaders van de zonnekaart en bijbehorende uitgangspunten vallen.

In november behandelt de Baarnse gemeenteraad het beleidskader voor duurzame energieopwekking.

Kijk voor meer informatie op www.baarn.nl/ruimtevoorduurzaam

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio