10 C
De Bilt

Pander Docters van Leeuwen eerste Hilversumse kinderdichter

Hilversum – Op dinsdag 16 februari is Pander Docters van Leeuwen gekozen als eerste Hilversumse kinderdichter. Uit een groep van 250 kinderen gingen vijftien kinderen door naar de finale op 16 februari 2021. Vanwege de coronamaatregelen vond de finale plaats via Zoom. Tijdens deze feestelijke Zoombijeenkomst, waarbij veel mensen meekeken, werden de vooraf gefilmde voordrachten bekeken door de jury.

Deze jury bestond uit de voorzitter en kinderboekenauteur Hans Hagen, bibliothecaris Jacqueline Boerebach en kinderburgemeester van Hilversum Lise van der Ploeg. De jury koos Pander als allereerste kinderdichter van Hilversum. De kinderdichter wordt geworven uit leerlingen van groep 7 van de deelnemende basisscholen en wordt voor één jaar aangesteld. 

op zoek naar kinderdichter

In het najaar van 2020 gingen drie Hilversumse dichters, Mieke van Zonneveld, Minke Maat en Robert Grijsen, op zoek naar de eerste kinderdichter van Hilversum. De dichters gaven in negen groepen zeven van de deelnemende Hilversumse basisscholen workshops en gastlessen. Op deze manier maakten de kinderen spelenderwijs kennis met poëzie, taal en vorm. Alle kinderen schreven ook zelf een gedicht. Uit deze workshops werden vijftien finalisten gekozen.

Het schrijven van gedichten is van alle leeftijden 

Wethouder Kuipers (cultuur): “Ik vind het hartstikke leuk dat Hilversum naast een stadsdichter nu ook een eigen kinderdichter heeft. Het schrijven van gedichten is van alle leeftijden. Met woorden kan je aangeven wat er in je omgaat of wat er gebeurt in de wereld om je heen. Poëzie is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Spelenderwijs maken ze kennis met taal, leren ze dat woorden meerdere betekenissen kunnen hebben en wordt hun fantasie geprikkeld.

Maar ook ontdekken ze dat ze mensen kunnen raken met hun woorden. Goed om te zien dat poëzie bij kinderen leeft en dat er zoveel kinderdichters in de dop hebben meegedaan. Ik wens Pander heel veel succes, maar vooral ook veel plezier als eerste kinderdichter van Hilversum.”

Meer informatie

De kinderdichter is een initiatief van Stichting Poëziepaleis en een samenwerking tussen Bibliotheek Hilversum, Stichting Hilversum Marketing en Gemeente Hilversum. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Charlotte Orij, Lees- en Mediaconsulent Bibliotheek Hilversum, via 035-6212942 of c.zielhorst-orij@bibliotheekhilversum.nl

De kinderdichter gevolgd kan worden via Instagram: @kinderdichter.035, of via de website: https://www.livehilversum.com/nl/specials/kinderdichter

Winnende gedicht

Ik zal je nooit vergeten

Ik kan me nog herinneren

dat je me altijd voorlas

uit dat grote dierenboek

Ik kan me nog herinneren

de verhuizing die je maakte

ik wist eerst niet waarom

maar later werd het duidelijk

Ik kan me nog herinneren

het feest in die grote tuin

zo gezellig was dat

Ik kan me nog herinneren

dat we samen op de bank zaten

jij las een boek en ik keek tv

ook dat was zo gezellig

Ik kan me nog herinneren

dat je altijd lekkers had in huis

en de heerlijke toetjes

Ik kan me nog herinneren

dat we altijd macaroni aten

omdat ik dat zo lekker vond

Ik kan me nog herinneren

dat we altijd schilderden

en dat jij nieuwe had gekocht

maar die hadden we nooit kunnen maken

ik kan nog zoveel van je herinneren

maar ik zal nooit vergeten dat ik van je hou

R.I.P.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio