13.8 C
De Bilt

Documentaire over Pools Joodse oorlogsveteraan op 4 mei bij EO

Hilversum – Op 4 mei herdenkt schrijfster Miriam Guensberg haar Pools Joodse vader Dolek Guensberg in een speciale documentaire van het EO programma ‘Ik mis je’. Het is een eerbetoon aan alle Polen die tijdens de Tweede Wereldoorlog grote delen van Frankrijk, België en Nederland hebben bevrijd. 

Tragiek en moed Poolse strijders in documentaire

Tijdens de korte documentaire staat de tragiek en de moed van alle Poolse strijders die ons land bevrijdden centraal. En in het bijzonder die van Dolek Guensberg. Hij was legerarts bij de stoottroepen van de Eerste Poolse Pantserdivisie en moest op het slagveld onmenselijke keuzes maken over wie hij nog kon redden en wie niet.

Landverraders

Dolek Guensberg is, net als tienduizenden andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord. In Nederland kregen de Polen ook geen erkenning voor hun grote aandeel bij het bevrijden van ons land.

Joodse gemeenschap

Na de oorlog bouwde Dolek een nieuw leven op in Oldenzaal en werd een van de eerste anesthesiologen. Later in zijn leven verhuisde hij naar het Overijsselse Delden. Over de holocaust sprak hij zelden. In Held zonder Vaderland schetst dochter Miriam het verscheurde leven van haar vader. Ze bezocht hiervoor zijn geboortedorp in Polen, Nowy Targ. Daar kwam ze tot de schokkende ontdekking hoe de altijd zo levendig aanwezige Joodse gemeenschap en haar vaders hele familie op 30 augustus 1942 is vermoord. 

Documentaire en boek voor Frans Timmermans

Naast de documentaire nam Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, in het kader van 75 jaar bevrijding , het eerste exemplaar van Held zonder Vaderland in ontvangst. “Herdenken is essentieel, maar niet voldoende”, aldus Frans Timmermans. “De enige echte manier om al degenen die vochten en stierven voor onze vrijheid eer aan te doen, is deze nalatenschap te koesteren, te beschermen en te versterken, iedere dag, met elkaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio