17.5 C
De Bilt

Herstelplan Cultuur gepresenteerd door gemeente Baarn

Baarn – De coronacrisis heeft ook in Baarn een zware impact op de kunst- en cultuursector. Op korte termijn is het nodig om, met een herstelplan, de sector vitaal te houden en de financiële schade zoveel mogelijk te beperken. Voor de lange termijn moeten we ervoor zorgen dat de cultuursector sterk uit deze crisis komt en klaar is voor de veranderopgaven in de toekomst.

Culturele instanties op stoom brengen

De gemeente heeft een herstelplan ontwikkeld met niet alleen financiële ondersteuning, maar ook andere instrumenten en initiatieven om, zodra het weer kan, onze culturele organisaties weer op stoom te brengen. Daarbij is het ook belangrijk dat zowel het publiek als de amateur- kunstbeoefenaars straks hun weg weer weten te vinden naar het culturele aanbod. 

Een belangrijk onderdeel van het herstelplan is de oprichting van het Baarnse Cultuurplatform; een centrale plek waar verschillende initiatieven samenkomen.

Het Herstelplan culturele bestaat uit drie bouwstenen:

Behoud van de culturele infrastructuur en organisaties helpen bij het beperken van de financiële schade door de coronamaatregelen, door tijdelijke subsidieregelingen en coulance bij ontvangen subsidies. Herstart van de culturele activiteiten ondersteunen en een boost geven, onder meer door een promotioneel cultuurmagazine, een pilot met de inzet van een cultuurcoach en de organisatie van diverse culturele evenementen in het najaar van 2021.

Vernieuwing van de cultuursector, gericht op samenwerking en verbinding met de inzet van onder meer een cultuurplatform en een crossmediaal collectief promotieplatform. Ook is er in het Herstelplan aandacht voor cultuureducatie. Deze activiteiten worden voortgezet vanuit het huidige cultuurbeleid, met een extra impuls voor taalvaardigheid van 0-12 jarigen. 

Wethouder Hugo Prakke:

“De langdurige coronacrisis heeft enorme nadelige gevolgen voor onze culturele organisaties en de mensen die werken in de cultuursector. Ook onze inwoners moeten het al lang doen zonder voorstellingen, bibliotheek, evenementen en muziek. Met versoepelingen van de maatregelen in zicht zijn we daarom als gemeente samen met de sector aan de slag met een herstelplan. Zodat we straks allemaal weer volop kunnen genieten van de kunst en cultuur die Baarn te bieden heeft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio