7.3 C
De Bilt

Het cultureel erfgoed van Hilversum op een website bij elkaar

Cultureel erfgoed draagt bij aan de kwaliteit van de omgeving waarin we wonen, werken en recreëren. Daarom presenteert de gemeente Hilversum haar cultureel erfgoed op Open Hilversum, een website waar inwoners hun stad en eigen wijk kunnen ontdekken aan de hand van data en kaarten. Het verhaal van Hilversum is nu voor het eerst compleet zichtbaar op kaart.

Cultureel erfgoed: van archeologische vindplaatsen tot monumentaal groen

Hilversum heeft een rijke historie en is bekend om het stedenbouwkundige plan en de vele werken van gemeentearchitect Dudok. Hilversum heeft echter veel verschillende soorten erfgoed, zoals archeologische vindplaatsen, gemeentelijke gebouwde monumenten en monumentaal groen. Denk bij het laatste aan eeuwenoude bomen. Veel is bekend, zoals het iconische Raadhuis en de scholen van Dudok, Zonnestraal, theater-hotel Gooiland van Duiker en de Sint Vituskerk van Cuypers.

Natuurgebieden

Ook de beschermde natuurgebieden, zoals het noordwestelijke villagebied en de tuinwijken in Hilversum zuid en oost worden steeds meer herkend als stadsdelen die een grote kwaliteit en samenhang tussen bebouwing en openbare ruimte hebben. Maar er is ook veel erfgoed dat niet bekend is bij het grote publiek, zoals de vele volkswoningbouwcomplexen en de verdedigingswerken uit de Tweede Wereldoorlog. Alle informatie over het culturele erfgoed en de verhalen daarachter zijn te vinden op Open Hilversum. https://open-hilversum.hub.arcgis.com/pages/cultureel-erfgoed

Volg het verhaal van uw buurt via Open Hilversum

Aan de hand van verschillende kaarten zoals met rijks- en gemeentelijke monumenten, archeologische vindplaatsen en groen, krijgt de bewoner een volledig inzicht in het Hilversumse erfgoed. Er kunnen verschillende kaartbeelden en een totaalbeeld worden samengesteld waarbij inzoomen op de eigen woning en wijk mogelijk is. Er is antwoord te vinden op vragen zoals: wat is cultureel erfgoed eigenlijk? en hoe kan je het herkennen? Ook voor de eigenaar van een monument is specifieke informatie te vinden. Daarnaast kunnen de erfgoedkaarten ook gecombineerd worden met andere thema’s zoals mobiliteit, ontwikkellocaties en demografische gegevens.

Op de website Open Hilversum staan alle beschikbare open data van de gemeente Hilversum. Ook inwoners kunnen openbare data over Hilversum aanleveren. De datasite en de pagina’s worden steeds verder uitgebreid en aangevuld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio