11 C
De Bilt

Hilversum kiest voor stalling met 7000 fietsplekken stationsgebied

Hilversum – Je fiets droog en veilig parkeren onder het stationsplein wordt werkelijkheid en krijgt nu vorm. Het College van B&W heeft besloten om een stalling met 7000 fietsplekken te realiseren waarvan 5.500 plaatsen onder het Stationsplein, gecombineerd met een kleinere stalling (1.500 plaatsen) onder het Oosterspoorplein.

Ruim aantal fietsplekken in stalling

Vorig jaar is het Stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied, inclusief een ondergrondse fietsenstallingen goedgekeurd. Er zijn daarna verschillende alternatieve locaties voor de stallingen onderzocht; een grote ondergrondse parkeerplaats onder het Stationsplein of onder het busstation. Nu is er gekozen om de plannen voor twee inpandige parkeerplaatsen aan beide zijden van het station verder uit te werken. Zo krijgt het station twee volwaardige entrees.

Groei OV-fietsverkeer tot 2040

De fietsenstalling onder het Stationsplein is straks groot genoeg om zo’n 5.500 fietsen te parkeren. Aan de andere zijde van het station, onder het Oosterspoorplein, komt een kleinere inpandige stalling met plek voor zo’n 1.500 fietsen. Met deze plannen wordt rekening gehouden met een groeiende behoefte aan fietsparkeerplaatsen voor Ov-reizigers van en naar station Hilversum tot 2040.

Ontwikkeling Stationsplein

Sinds oktober vorig jaar is het aantal parkeerplekken op het stationsplein uitgebreid en is de gemeente strenger gaan handhaven op foutparkeren. Niet alleen om ervoor te zorgen dat het stationsgebied er aantrekkelijk en opgeruimd eruit ziet, maar ook om belangrijke routes vrij te houden voor nood- en hulpdiensten. In de huidige plannen voor het Stationsgebied is aangegeven op welke locaties er mag worden gebouwd en welke maximale bouwhoogtes er gelden. De verbouwing van het complete Stationsgebied start op z’n vroegst eind 2021.

Ontwikkeling Oosterspoorplein

De plannen voor stalling onder het Oosterspoorplein vormen een onderdeel van de totale ontwikkeling van het Oosterspoorplein. Bij de ontwikkeling van dit gebied zijn nadrukkelijk buurtvertegenwoordigers betrokken. De aantrekkelijkheid en bruikbaarheid van de bestaande verbindingen, de levendigheid in de wijk en de sociale veiligheid aan beide kanten van het spoor staan centraal. De komende maanden werken ProRail, NS en de gemeente Hilversum samen aan het Schetsontwerp Stationsplein. Doel is om in het najaar van 2020 een schetsontwerp gereed te hebben. Meer informatie is te vinden op www.hilversum.nl/stationsgebied

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio