22.4 C
De Bilt

Hilversumse kindergemeenteraad regelt Gasten in de Klas voor basisscholen

De kindergemeenteraad van Hilversum heeft dit jaar als plan: Gastlessen in de Klas, voor alle  groepen 7/8 van de Hilversumse basisscholen. Archeoloog, stukadoor, boswachter of journalist, het aanbod is ruim. Met hulp van hun school, familie en de gemeente Hilversum regelde de raad in korte tijd 26 gastdocenten, samen goed voor ruim 52 gastlessen.

Iedere Hilversumse basisschool is uitgenodigd om 1 of maximaal 2 gastlessen te boeken voor groep 7/8. Dit kan tot de zomervakantie. Dan eindigt de raadsperiode van de huidige kindergemeenteraad. “Wij vinden dit het leukste voor Hilversum en de basisscholen. Dan kan je er achter komen wat je leuk vindt en misschien later wilt worden. Dan doe je ook dingen en leer je niet alleen uit een boek!” (Bedenkers van het plan, Elsa en Douwe, Avonturijn).

Iedere raad een eigen plan

Iedere kindergemeenteraad bedenkt een eigen plan, dat ze uitvoeren met hulp van de gemeente. Eerdere kindergemeenteraden realiseerden bijvoorbeeld een kunstwerk en een insectenproject. Er komt nog voor de zomer een blotevoetenpad aan van de oud-kindergemeenteraad. Dit plan vroeg meer tijd dan het schooljaar dat de raad zitting had.

Kindergemeenteraad

De kindergemeenteraad van dit schooljaar bestaat uit 16 kinderen van 8 basisscholen: Avonturijn, Elsa en Douwe; Elckerlyc, Olivier en Simon; Fabrituisschool, Coralie en Florine; HSV, Nele en Bas; Lorentzschool,  Eline en Roan; Violenschool, Sebastiaan en Evelien; De Wilge, Isabella en Jake; De Wilgetoren, Fien en Jo-Ann. Ieder schooljaar start een nieuweraad, bestaande uit leerlingen van groep 8.

Zij kiezen uit hun midden een kinderburgemeester. De kindergemeenteraad komt regelmatig bij elkaar in het raadhuis, neemt deel aan activiteiten als Koningsdag, de dodenherdenking op 4 mei en de intocht van Sinterklaas. Ook doen de kinderen regelmatig mee aan activiteiten en gaan ze in gesprek met raadsleden of het college over actuele onderwerpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio