20.7 C
De Bilt

Jongeren denken mee in de aanpak drugscriminaliteit onder jongeren

Hilversum Verschillende Hilversumse scholen doen mee aan de pilot ‘Jongerenaanpak drugscriminaliteit’. Vandaag trapte wethouder Annette Wolthers (Onderwijs) af op het Roland Holst College met de oprichting van een jongeren denktank. In deze denktank denken en praten jongeren actief mee over hoe jongeren uit de drugscriminaliteit moeten worden gehouden. Bureau Halt verzorgt de ondersteunende voorlichting aan de leerlingen.

Aanpak

De gemeente Hilversum en de politie zetten proactief in op het verminderen en voorkomen van drugscriminaliteit. In een pilot vraagt de gemeente aan jongeren om mee te denken over manieren om drugscriminaliteit aan te pakken. Wolthers: “Het is zo belangrijk om drugs bespreekbaar te maken. Dat kwam duidelijk naar voren in het gesprek met de leerlingen van de school. Het gaf veel inzicht hoe zo iets kan werken en hoe je er mee te maken krijgt als jongere.” 

Voorlichting

De pilot bestaat zowel uit voorlichting over jeugdcriminaliteit door Stichting Halt, als het actief nadenken en praten over drugscriminaliteit in de vorm van een denktank. In deze denktank komen onderwerpen naar voren zoals dealen onder vrienden, maar ook of en hoe de scholieren een rol voor zichzelf zien weggelegd om criminaliteit aan te pakken. Deze denktank wordt begeleid door een jeugdagent en een wijkboa.

Escaperoom

Met de escaperoom ‘foute centen’ worden scholieren geconfronteerd met klussen waarmee ze snel geld kunnen verdienen. “Voor 1000 euro zou ik best mijn pinpas willen afstaan”, vertelt een van de leerlingen. De escaperoom leert scholieren inzien dat er achter deze klussen een criminele wereld schuilgaat. “Door deze escaperoom konden we op een laagdrempelige manier in gesprek met leerlingen over drugscriminaliteit. We hebben veel nieuwe inzichten gekregen en vinden het belangrijk om met deze problematiek aan de slag te gaan.”, vertel een docent.

Straatwaarden

De pilot ‘Jongerenaanpak drugscriminaliteit’ is onderdeel van het regionale programma van veiligheidscoalitie Midden-Nederland ‘Straatwaarden’. Dit programma zet zich in tegen de aanwas van jeugd in de cocaïne- en drugshandel. De straatwaarde van drugs is zo hoog, dat hier lucratieve verdienmodellen achter zitten die jongeren moeilijk kunnen weerstaan. Door de aanwas van jonge drugscriminelen af te remmen, hoopt de gemeente drugscriminaliteit in de toekomst te verminderen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio