-2.1 C
De Bilt

Kunstwerk kindergemeenteraad onthuld op vaste plek voor ‘Villa Erica’

Hilversum Op vrijdagavond 2 juli onthulden de kinderen van de Hilversumse kindergemeenteraad hun kunstwerk ‘Een Steentje Bijdragen’ bij Bibliotheek Hilversum, op het gras voor ‘Villa Erica’ aan de ’s-Gravelandseweg 55 te Hilversum. De kinderen hebben al geoefend: vorig jaar september onthulden zij het kunstwerk ook, samen met burgemeester Broertjes. Dit was in het Rosarium, tijdens de vredesweek. Omdat het kunstwerk (toen nog) uit losse stenen bestond, mocht het daar niet blijven liggen. Nu is dat anders.

Kunstwerk


De bibliotheek Hilversum bood het kunstwerk een vaste plek aan. De locatie kan niet beter: ‘Villa Erica’ waar het kunstwerk recht voor ligt, deed in 1945 dienst als de ‘Maple Leaf Club’ van de Canadese bevrijders. Het kunstwerk is door aannemer Van der Kolk op een betonnen ondergrond geplaatst en de stenen zijn daar op gefixeerd. De gemeente Hilversum heeft het kunstwerk in beheer en het wordt onderhouden door de Kunstwacht.

Bijzondere band met betrokken ouderen

Het kunstwerk is opgebouwd uit ruim 400 beschilderde keien en neergelegd in de vorm van een maple leaf. Het staat symbool voor 75 jaar vrijheid, waar iedereen op zijn/haar manier een steentje aan bijdraagt. Het staat ook voor het blijven vertellen van het verhaal over de bevrijding. Kunstenaar Sven Lamme hielp de kinderen bij het ontwerp. Historicus Pieter Hogenraad is nauw betrokken, net als vier ouderen die zelf als kind in Hilversum opgroeiden tijdens de oorlog. Zij deelden hun ervaringen van toen met de kinderen. Ook hielpen ze mee met het beschilderen van de stenen. Alle vier waren er op deze bijzondere avond ook weer bij.

Afscheid

Vorig jaar rondden de kinderen hun ‘Officiële’ raadsperiode 2019-2021 af en ontvingen ze hun oorkonde. Vanwege de lockdown vroegen we of de kinderen langer aan wilden blijven. Negen van de 16 kinderen deden dit. Vanavond namen ook zij afscheid. De kinderen kregen een educatieve tour door ‘Villa Erica en de naastgelegen bunker. Ze hoorden alles over de rol die dit bijzondere pand gespeeld heeft, in en na de oorlog. Ze sloten af met canadian pancakes, met Maple Syrup natuurlijk!

Kindergemeenteraad 2021-2022

De nieuwe lichting kindergemeenteraadsleden staat al te trappelen. 20 kinderen van 11 scholen meldden zich aan voor de kindergemeenteraad 2021-2022. Op 7 juli worden zij geïnstalleerd en kiezen zij uit hun midden een nieuwe Kinderburgemeester. Meer informatie over de kindergemeenteraad: hilversum.nl/Home/Bestuur/Gemeente_raad/Kinderpolitiek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio