6 C
De Bilt

Mening over energie besparen gevraagd in Hilversum

Hilversum – Heeft u al nagedacht over energie besparen? Wat heeft u nodig om u huis duurzaam te maken? En voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst? Deze vragen en meer over het verduurzamen van een woning vraagt de gemeente aan haar inwoners. De gemeente Hilversum roept iedereen op zijn mening te geven. Hiervoor is een enquête uitgezet die kan worden ingevuld op: www.bouwenaanhilversum.nl/transitievisiewarmte

Meedenken over energie besparen

De enquête kan tot 11 april ingevuld worden. Deze vragenlijst wordt ook voorgelegd aan het burgerpanel van Hilversum. De resultaten van deze enquête worden gebruikt voor het opstellen van de Transitievisie Warmte. In dit plan komt te staan wat er nodig is om huizen te verduurzamen en in de toekomst de overgang naar aardgasvrij het beste te kunnen maken.

Verduurzamen woningen

Wethouder Bart Heller: “De gemeente zet volop het verduurzamen van woningen door te isoleren. Het is voor ons essentieel om te weten wat bewoners hierbij belangrijk vinden, wat hun zorgen zijn en hoe ze ondersteund en betrokken willen worden. Want het gaat over hun woningen en hun wooncomfort. Iedereen mag zijn mening geven. Tussen april en juni nodigen we bewoners en ondernemers ook uit met ons en elkaar in gesprek te gaan tijdens online bijeenkomsten.”  

Transitievisie warmte

Nederland gaat in 2050 stoppen met het gebruik van aardgas. Hilversum gaat komende jaren geen buurten van het aardgas af halen. Zij zet volop in op isoleren, want dat is de eerste stap naar aardgasvrij. Wel gaat de gemeente die overgang naar andere duurzame energiebronnen zorgvuldig voorbereiden. Samen met partners en bewoners wordt een plan opgesteld.

In dit plan, de Transitievisie Warmte, komt te staan hoe we de overgang naar milieuvriendelijkere energiebronnen het beste kunnen aanpakken, welke andere warmtebronnen dan aardgas er beschikbaar zijn en wat we nodig hebben als we de overstap gaan maken. Dit plan is niet in beton gegoten. De technieken en mogelijkheden veranderen. Daarom wordt dit plan iedere vijf jaar vernieuwd.

Eerst isoleren

Wat bespaard wordt, hoeft niet opgewekt te worden. Het isoleren van een woning levert in veel gevallen direct meer comfort op en een lagere energierekening. De gemeente roept inwoners op zich wel altijd goed en professioneel te laten voorlichten. Voor onafhankelijk advies kunnen Hilversummers terecht bij het Duurzaam Bouwloket en de energiecoaches van de Hilversumse energiecoöperaties HilverZon en HET.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio