8.8 C
De Bilt

Nieuwbouwwoning eerste drie jaar zelf bewonen in Hilversum

Hilversum – Kopers van een nieuwbouwwoning moeten deze de eerste drie jaar zelf bewonen. Dit wordt vanaf nu geregeld in de zogenaamde ‘zelfbewoningsplicht’. Hiermee wil de gemeente Hilversum tegengaan dat woningen als beleggingsobject worden gekocht en direct na aankoop tegen een hogere prijs worden doorverkocht of te huur aangeboden worden tegen een hoge prijs. Daarmee raakt een woning uit het zicht van de doelgroep waar het in de eerste instantie voor bedoeld was. 

Woning is vooral om in te wonen

Wethouder Bart Heller (Wonen): “We zijn van mening dat woningen primair zijn bedoeld om in te wonen en niet als investering. We willen dat nieuwbouwwoningen die beschikbaar komen voor de middeninkomens ook daadwerkelijk bewoond worden door deze groep mensen. Met dit instrument – de zelfbewoningsplicht – hopen we een stap te kunnen zetten om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan.”

Zelfbewoningsplicht bij nieuwbouw

Een zelfbewoningsplicht is een set regels waarmee we de eigenaar van een huis verplichten om de woning zelf te bewonen. Het verkopen of verhuren van de woning wordt daarmee verboden. In Hilversum geldt dit voor een periode van drie jaar. Met deze termijn wordt er voldoende hoge barrière opgeworpen om investeerders af te schrikken. Tegelijkertijd kunnen kopers op redelijke termijn vrij bepalen wat ze kunnen doen met hun kapitaal. Ook in andere gemeenten is drie jaar een veelgebruikte termijn.

Alleen bij nieuwe overeenkomsten

De zelfbewoningsplicht geldt alleen voor nieuwbouwprojecten waarover nog een overeenkomst moet worden gesloten met de ontwikkelaar. Tegelijkertijd werkt de gemeente aan een ‘opkoopbescherming’, waarmee het ook mogelijk wordt ook bestaande woningen te beschermen tegen investeerders die woningen opkopen voor de verhuur. Het is voorlopig niet mogelijk om als gemeente een zelfbewoningsplicht in te stellen voor reeds bestaande woningen. Hiervoor moet eerst de landelijke wetgeving worden aangepast.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen waarbij zelfbewoning niet verplicht is, zoals bij verkoop/verhuur aan directe familie. De gemeente vindt het belangrijk dat het mogelijk blijft dat ouders een nieuwbouwwoning kunnen kopen voor hun kind en andersom. Tot slot zijn er situaties te bedenken waarin een zelfbewoningsplicht onwenselijk is en onevenredig veel nadeel betekent voor de koper. Denk hierbij aan verplichte verhuizing vanwege verandering van baan. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio